9.11.2011

Aventinusgranita

Granita on näppärä väliruoka pidemmän kaavan syöjäisille. Kielelle sulava jäähilesohjo virkistää ja puhdistaa suuta ruokalajien välissä. Jälkkäreistä vähemmän välittäville raikas granite/graniitta/granita (miten se oikein pitäisi kirjoittaa?) sopii toki aterian päätökseksikin, mutta itse jäisin kyllä kaipaamaan jotain makeampaa. Seuraava resepti syntyi toiveesta käyttää herkullista Aventinuksen vehnäbockia jollakin tapaa ruoan valmistukseen. Koska kyseinen olut on oikeasti aivan järjettömän hyvää, se pääsee parhaiten oikeuksiinsa ihan vain pienellä sokerilisällä granitaksi jäädytettynä. Ja varoituksen sana: alkoholia ei tässä reseptissä sitten ole haihduteltu mihinkään..

yks kokille, toinen ruokaan

Olutgranita
(graniittan valmistuksen ohjeistus luntattu kirjasta "Le Cordon Bleu- Keittotaidon Akatemia")

pullollinen (5 dl) Shneider Weisse Unser Aventinus -olutta
2 dl kylmää vettä
90 g sokeria

Valmista sokeriliemi sokerista ja kylmästä vedestä mittaamalla sokeri ja vesi paksupohjaiseen kattilaan ja sekoitellen hyvin miedolla lämmöllä niin kauan, kunnes sokeri on liuennut. Kun sokeriliemi on täysin kirkas ja kiteetön, lisää lämpöä ja anna liemen kiehua sekoittamatta minuutti. Anna jäähtyä. Yhdistä kylmä olut kylmään sokeriliemeen (sokeriliemen voi kaataa siivilän läpi, jos sokeri on alkanut jo kiteytyä kattilan reunoille) ja nosta seos pakastimeen. Sekoittele jäätyvää seosta haarukalla mahdollisimman usein jäätymisen aikana siten, että graniittaan syntyy kauniit ja pienet jääkiteet. Hommaan voi käyttää myös jäätelökonetta.

ilman sokerilientä olut ei jäätyessään kiteydy näin kauniisti

Kannattaa huomioida, että oluen alkoholi hidastaa jäätymistä, ja jäätynytkin granita sulaa hyvin nopeasti lasiin. Tarjoiluastiat kannattaa siis laittaa vaikkapa pakastimeen hetkeksi jottei granita ehdi sulaa ennen pöytään kantamista. Ja jos tuo edellä mainittu vehnäbock maistuu, kannattaa myös maistaa Aventinuksen jää-bockia, mahtavan lämmittävää talvijuomaa!

2 kommenttia:

  1. Jes :) Tätä väliruokaa testailtiin itsenäisyyspäivän aattona ruokakekkereissä. Tarkoitus oli tarjoilla se väliruokana alkukeiton ja pääruoan välissä, mutta jäähdytysaika ei ollut riittävä. Herkku oli jokseenkin hyhmettynyt ennen jälkiruokaa ja nautimme hieman yllättäen tätä banaanilta maistuvaa olutsohjoa syvistä jälkiruokakipoista :) Ihan huippua, tätä varmasti teemme vielä joskus uudestaan! -emmi

    VastaaPoista
  2. Alkujälkiruoka! Nerokasta! Tajusin muuten justiin että tätä jäi meidän pakastimeen pieni kipollinen- tiedänpähän mitä syön tänään iltapalaksi;)

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...