26.7.2011

Basilika-tomaatti-uunilohi ja paistetut kesäkasvikset


En kerta kaikkiaan saa kyllikseni kauden vihanneksista- pikkuiset makeat porkkanat, raikkaan rapea valkokaali, puhdasta voimaa tumman vihreänä hehkuva lehtikaali, kesäkurpitsat, avomaankurkut, tomaatit, pinaatit.. oih! Suurin osa herkuista ei edes kaipaisi kypsennystä, mutta koska pidän lämpimästä ruoasta, meillä on salaattien lisäksi syöty melkoisesti pannulla pikaisesti öljyn ja voin seoksessa pyöräytettyjä kesän aarteita. Kesäruoka on yhtä rentoa kuin kesälomailu: syödään mitä sattuu löytymään ilman turhia kommervenkkejä, tehdään mitä sattuu huvittamaan ilman turhia suunnitteluita.. Seuraavana yksi pieni esimerkki konstailemattomasta kesäsapuskasta, joka kyllä maistuu talvemmallakin.

(on siellä jossain sitä lohtakin)

Basilika-tomaatti-uunilohi
(neljälle)

suuri lohifilee
ruukku basilikaa
pari kourallista kirsikkatomaatteja
sitruunan mehu
mustapippuria
suolaa
1-2 purkkia smetanaa

Ripsottele lohen päälle sopivasti suolaa ja purista päälle sitruunan mehu. Sekoita smetanan kanssa halkaistut kirsikkatomaatit, silputut basilikan lehdet sekä pari rouhaisua mustapippuria myllystä. Levittele tomaatti-smetanamössö lohen päälle ja lykkää koko homma uuniin 200 asteeseen. Kypsennä kalan paksuudesta riippuen 20-40 min.

jo on helppoa!

Kesäkasvikset

rypsiöljyä
voita
(sitruunamehua, suolaa, mustapippuria)
valkokaalia
kesäkurpitsaa
lehtikaalta/ pinaattia/ lehtimangoldia
porkkanoita
tms..

vihreää voimaa

Paloittele kasvikset suupalasiksi, poista lehtikaalin lehtiruotien paksuimmat kohdat (nuorimmissa tapauksissa ei välttämätöntä, mutta vanhemmiten muuttuvat puumaisiksi). Kuumenna suuressa pannussa (wokkipannu on hyvä) tilkkanen rypsiöljyä ja pikkuruinen nokare voita (ei välttämätöntä, mutta erityisesti lehtikaalin kanssa ihanaa)- heittele pannuun kasvikset kypsymisjärjestyksessä: ensin porkkanat, sitten lehtikaali, kesäkurpitsa ja viimeisenä valkokaali. Pyörittele kunnes porkkanat ovat sopivan kypsiä ja kesäkurpitsan sisus näyttää ihanan pehmeältä. Purutuntumaa kuuluu jäädä! (Valkokaali saa jäädä osittain rapsakaksikin kunhan vähäsen lämpenee.) Mausta halutessasi sitruunamehulla, mustapippurilla ja miniminihippusella suolaa. Tältä maistuu kesä!

kasari tai wokkipannu toimii paistinpannua paremmin

2 kommenttia:

  1. Aivan mielettömän hyvää lohta :) Kiitos ohjeesta!

    Ihania ohjeita muutenkin, pitää alkaa testailemaan.

    t:Ninna

    VastaaPoista
  2. Hyvä että maistuu! Tämmöiset nopeat ja yksinkertaisen konstailemattomat sapuskat ovat kyllä mainioita etenkin arkeen!

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...