16.7.2011

Kylmä vehnäolut-kurkkukeitto

Jes! Nyt löytyi kunnon vastus tomaattiselle gazpacholle hellepäivän virkistäjäksi. Kylmä oluthan yleensä maistuu millä tahansa helteellä, mutta tällä sopalla kurkusta saa valuteltua alas myös virkistäviä vihanneksia. Resepti on keittokirjasta ”Mad med øl” (Evald, Gyldendal 2009), joka ikävä kyllä on kirjoitettu tanskaksi. Koska tunnistin tekstistä lähinnä raaka-aineet (köh, ainakin sen oluen), seuraava resepti tuskin seurailee aivan yksi yhteen alkuperäistä.. Silti: kippis!

kuohuva keitto

Kylmä vehnäolut-kurkkukeitto
(neljälle)

6-9 avomaankurkkua (tai 3 tavallista) kuorittuna
2 ruukkua tilliä
1 ruukku minttua
2 limen mehut
6 dl maustamatonta jogurttia
1 ½ dl creme fraichea
2 dl vaaleaa vehnäolutta
suolaa ja pippuria

kausiherkkuja

Surauta kuoritut kurkut yrttien kanssa yleiskoneella oikein hienoksi soseeksi. Lisää loput aineet ja blendaa kunnes keitto on hienontunut samettiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Minttua kannattaa lisäillä alussa vähäsen varovasti, pihalla kasvanut minttu kun saattaa olla reippahasti tujumpaa tavaraa kuin vihanneshyllyn kasvihuonemintut. Käytin jogurttina paksua turkkilaista ja oluena Wieningerin Hefe Weissbieriä – ko. olut on ihanan raikasta, mutta aika lattean makuista, jollain muulla oluella soppaan saanee enempi oluen makua. Jos olutta ei syystä tai toisesta halua keittoon kaataa, tilalle kannattanee valita kivennäisvettä soppaa kuohkeuttamaan. Ja seuraavaan erään puristan kyllä pikkukynnen valkosipuliakin..

alkuperäinen ohje

2 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä! Kuulostaa jälleen kerran ihanalta. Ostan pikimiten kurkkuja ja kokeilen :)

    VastaaPoista
  2. Käyttämistäni avomaankurkuista poistin tosiaan kuoret- tavalliseista kurkuista kuoria on kuitenkin turha poistaa! Ja jos kurkut ovat kovin vetisiä, osa siemenistä kannattaa kaivertaa pois, muuten lopullinen soppa voi olla liian ohutta. Toisaalta, eipä se nestemäisyys kesäkeleillä välttämättä huonoa ole:)

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...