28.7.2011

Vuohenputki-lammaspiiras

Vaikka jonkun tietämättömän silmiin meidän pikkuruinen pihamme saattaisi näyttää enemmän välinpitämättömän laiskurin voikukkaviidakolta kuin keittiöhengettären salaiselta puutarhalta, sellainen siellä kuulkaas on! Vaikkakin hyvin pieni, ja vähän niin kuin vahingossa löytynyt.. Jotain hyötyä nimittäin pihan villiin luonnontilaan (toistaiseksi) jättämisestä: meillä on ihan oma pieni vuohenputkipelto! Ja kun joku tietämätön (=naapuri, hyvää hyvyyttään oikeasti) on rikkaruohoja niittäessään niittänyt osan vanhoista vuohenputkista pois uusien tieltä, siellähän on näin keskikesälläkin pikkuruisia villiyrtti-herkkuversoja! Hortoilin siis kukkalaatikkoa kitkiessäni epähuomiossa metsänreunaan päin, ja päädyin autuaasti huokaillen kyykkimään vuohenputkiviidakkoon. Viis muutamat(kymmenet) nokkosihottumaläiskät (nokkoset olivat liian isoja syötäviksi) ja paarmanpuremat- tänään meillä syödään villiä lähiruokaa takapihalta!

kuinka suloisia! toisten rikkaruoho on toisten aarre

Vuohenputki-lammaspiirakka
(n. 25cm halk. piirakkavuoallinen)

170 g mantelijauhoa
0,5 dl rypsiöljyä
1 kananmuna
ripaus suolaa

tilkka rypsiöljyä
3 salottisipulia
350 g lampaan jauhelihaa
3 valkosipulinkynttä
2 rkl punaviinietikkaa
mustapippuria
suolaa
25 g vuohenputkea (pari isoa kahmalokourallista nuorien vuohenputkiversojen lehtiä)
3 tomaattia
3 rkl pinjansiemeniä
100 g feta-juustoa
1 kananmuna
1 dl kermaa

normipiiras (s)karpimpaan pohjaan ja villimpiin yrtteihin

Sekoita mantelijauhot öljyn ja kananmunan kanssa sileäksi taikinaksi. Painele taikina piirasvuoan pohjaan ja reunoille ohueksi kerrokseksi. Esipaista pohjaa 175 asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Ruskista jauheliha hienonnetun salottisipulin kanssa rypsiöljytilkassa, lisää loppuvaiheilla hienonnettu valkosipuli, mustapippuria, suolaa ja punaviinietikkaa. (Maista onko suolan ja pippurin määrä sopiva!) Sekoita lopuksi joukkoon vuohenputken lehdet ja pyöräyttele pannulla minuutin verran. (Jos vuohenputki on kovin pikkuista ja nuorta kevätversoa, kypsentely on turhaa- keskikesän versoja halusin pehmitellä/ryöpätä pannulla hetken..) Sekoita jauhenlihaseoksen joukkoon kuutioidut tomaatit, pinjansiemenet ja murustettu/kuutioitu feta-juusto. Levitä täyte esipaistetulle piiraspohjalle. Sekoita keskenään sekaisin kananmuna ja kerma, kaada seos piirastäytteen päälle. Paista piirakkaa uunissa 175 asteessa n. 30 minuuttia. Anna jäähtyä, muuten pohja ei pysy kasassa. Piiras on parhaimmillaan lämpimänä, ei kuumana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...