4.7.2011

Rikkaampi kesäkeitto

Omaan varsin pahan tavan pienimuotoiseen hamstraamiseen. Katastrofin sattuessa keittiöön kerätyllä kuivamuonalla voisi vallan mainiosti ruokkia koko talonyhtiön asukkaat parinkin kuukauden ajan.. Käytännössä ongelmaksi muodostuvat ne taimmaiset purkit, pussit ja purnukat, joiden parasta ennen päiväykset vanhenevat hyvinkin huomaamatta. Yksi ratkaisu ongelmaan on vähentää kaappitilaa ja valita säilytysratkaisut sellaisiksi, ettei sitä "pimeää takariviä" jää yhteenkään kaappiin. Tämä onnistuu sullomalla järjestämällä ruokatarvikkeet ainoastaan vetolaatikoihin ja vain 20-30cm syvyisiin yläkaappeihin. Ainakin teoriassa.

laatikosta näkee päältäpäin myös sen kurjan takarivin

Kaikkein kurittomin keittiön kaapeista on jääkaappi. Vaikka kuinka järjestäisi hyllyt käytännöllisellä logiikalla, parin päivän kuluttua kaaos on entistäkin pahempi. Ja vaikka kuinka pitäisi mielessä, että se yksi avattu purkki tms. pitää muistaa käyttää, aina ja ikuisesti jääkaapin syövereistä löytyy vakiotavarana kuivahtanut inkiväärinpätkä, muumioitunut hiivanokare ja kurtistunut puolikas paprika.

maustekaapin hyllyt 15cm levyisiä jotta ovikorikin mahtuu

Tällä kertaa jääkaapista "löytyi" positiivisena yllätyksenä avattu soijajauhopussukka. Koska kesäkeleillä maitoproteiineja tulee nautittua erilaisten kermaherkkujen muodossa, kesäkeiton maidoksi tuntui fiksummalle valita jotakin muuta ruokavaliota täydentämään. Kaura- ja soijamaitoja en jääkaapista onnistunut löytämään, joten valmistin kesäkeittomaidon juurikin niistä soijajauhoista, jotka myös suurustavat keittoa sopivasti. Lisäpotkua soppaan lisäsin vielä mantelijauhoilla ja seesamöljyllä. Eikä valmiin keitoksen makukaan ollut pöllömpi!

kauden herkkuja

Maidoton kesäkeitto
(4 maltillista annosta)

2 dl soijajauhoja
4 dl kiehuvaa vettä
1 rkl kylmäpuristettua seesamöljyä

1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
3 kevätsipulia hienonnettuna
3 porkkanaa kuutioituna
1 pieni kukkakaali pilkottuna
4 dl vettä
2 rkl kasvisliemijauhetta (tai 1-2 kasvisliemikuutiota)
2 rkl jauhettua mantelia
2 dl tuoreita herneitä (sokeriherneet palkoineen)
kourallinen tuoretta tilliä silppuna
pikkunippu tuoretta ruohosipuli silppuna

tilliä ei voi olla liikaa

Aloita valmistamalla soijamaito: vispaa soijajauhot keitettyyn veteen ja lisää seesamöljy. Vispaa kunnolla ja jätä odottamaan (ei siis tarvitse enää keittää). Kuumenna rypsiöljy kattilassa ja freesaa siinä nopeasti sipulit, porkkanat ja kukkakaali. Lisää vesi ja kasvisliemijauhe sekä valmis soijamaito. Keitä kunnes vihannekset ovat lähes kypsiä. Lisää mantelit, herneet, tilli ja ruohosipuli, kuumenna vielä pari minuuttia kunnes herneet ovat kuumenneet. Ja sitten syömään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...