21.8.2011

Juolukkasorbet

Kiitos ahkerille vanhemmille, sain keittiööni valtavan astiallisen variksenmarjoja ja juolukoita! Upeaa! Kaarnikat ovat mahtavia hillottuna, mutta juolukoiden kanssa jouduin hetkeksi hieman hämilleni. Mitä ihmettä voisi tehdä noista omituisen vetisistä, mutta silti vallan hienostuneen makuisista mustikantapaisista marjoista? Hämmenys kesti viitisen minuuttia. Oivalsin nimittäin kovin älykkäänä keittiöhengettärenä samantien (itsensä kehuminen on ehdottomasti välillä tarpeen), että tuollainen miedon raikas, ei kovin makea marja passaa aivan täydellisesti sorbettiin, jota nautitaan useamman ruokalajin aterian suun raikastavana väliruokana! (Ja se nyt ihan sivuseikka, ettei meillä varsinaisesti aivan päivittäin nautita useamman ruokalajin aterioita..) Erään keittiömestarin vinkkinä kokeilin sorbetin tekoa italialaisen marengin avulla. Ohjeeksi sovelsin "Le Cordon Bleu - Keittotaidon Akatemia" -kirjan (Wright & Treuille, WSOY 2004) sorbetti-ohjeistusta. Lopputuloksena kokeilusta syntyi aivan ihanan samettinen ja hienostuneen raikas sorbetti- nyt puuttuu siis enää ne kuusi muuta ruokalajia ja pidemmän kaavan menu on valmis..

suloisen samettisen pehmeäksi sulanut sorbet maistuu shottilasistakin

Juolukkasorbetti

600g juolukoita
2 kananmunan valkuaista
100 g sokeria
1/4 dl vettä

paseeraamalla saa marjojen tikkuiset kannat poies

Paseeraa juolukat tihenä siivilän läpi soseeksi. (Sosetta tulee suunnilleen 4-5dl.) Nosta sose pakastimeen suunnilleen puoleksi tunniksi. Vaahdota valkuaiset oikein kovaksi vaahdoksi. Kuumenna vesi ja sokeri 118 asteeseen (eli kunnes sokeriliemestä kylmään veteen pudotettu pisara jähmettyy kuulaksi). Kaada kuuma sokeriliemi valkuaisvaahtoon siten, että vatkaat valkuaisia koko ajan ja valutat sokeriliemen kulhon reunaa pitkin valkuaisvaahtoon pikkuhiljaa. (Kuuma sokeriliemi muodostaa valkuaisvaahdon kanssa italialaiseksi marengiksi kutsutun tahman.) Ota juolukkasose pakastimesta ja vispaa se tasaiseksi (soseeseen olisi pitänyt jo muodostua hieman jäähilettä), lisää soseeseen italialainen marenki ja sekoita massa tasaiseksi. Kippaa massa jäätelökoneeseen ja annan koneen käydä ainakin tunnin. Pakasta sorbettia tarvittaessa lisää pakastimessa. (Ilman jäätelökonetta homma onnistuu nostamalla massa pakastimeen, ja sekoittamalla jäätyvää massaa suunnilleen varttitunnin välein ainakin kahden tunnin ajan.) Valmis sorbetti tarjotaan hieman sulaneena, koostumus on oikea kun sorbettia voisi periaatteessa pursottaa pursotinpussilla lasiin..

jätä muutama marja koristeluun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...