17.4.2012

Kotitekoinen turkkilainen jogurtti

Arjen taikuutta! Otetaan purkki maitoa ja tilkka valmista turkkilaista jogurttia. Leikitään pellepelotonta askartelemalla kylmälaukusta, kaurapussista, uunivuoasta ja paistolämpömittarista lämpökaappi. Lopputuloksena ihastuneita henkäyksiä, kunnioitusta ja ihmetystä, sekä pari varsin tyytyväistä ja yllättynyttä jogurtin syöjää. Kiitokset Pusulaan ystäville, jotka vinkkasivat omatekoisen jogurtin tekemisen olevan varsin helppoa!

huikeilla kokin supervoimilla hapantuu maito jogurtiksi kotonakin

Seuraava jogurttitehtailun toimintaohje syntyi ystävien ohjeistusten ja "Kyllä äiti tietää" -blogin hyvillä ohjeilla maustettuna takuuvarmoilla "teenpä ohjeista huolimatta näin kun haluan"- sovelluksilla. Käytännössä jogurtin siemeneksi sopii mikä tahansa maustamaton jogurtti, ymmärtääkseni bulgarialaisella jogurtilla lopputulos on kaikkein pehmoisin. Oleellista on huomata, että jogurttia hapattavat bakteerit vaativat toimiakseen lämpimän, +42C:n ympäristön, eli uuninpankot, patterinpäällyset, kuumavesihauteet, lattialämmitykset, termospullot, kylmälaukut sun muut vehkeet on valjastettava hyötykäyttöön. Lopputulos riippuu myös käytettävästä maidosta (tyyliin homogenoitu & pastöroitu rasvaton vs. pastöroimaton täysrasvainen raakamaito) ja siemenjogurtista (oma jogurtti vs. turkkilainen vs. bulgaria vs. smetana jne..).

Katriinan kaupasta Jyväskylästä saa raakamaitoa

Mitä pidempään jogurttia hapattaa lämpimässä, sen happamampaa on lopputulos. Ja jos lopputulos on omaan makuun turhan juoksevaa, jogurtista saa siivilässä valuttamalla paksumpaa. Valmis jogurtti säilynee jääkaapissa viikon verran, omasta 1,5l erästä puolet tuli tosin syötyä jo yhdessä päivässä..

digitaalinen mittari on jogurtintekijän tärkeä ystävä

Tee-se-itse jogurtti

1,5 l maitoa (tässä luomukevytmaito)
1,5 dl maustamatonta jogurttia (tässä turkkilainen)

Kuumenna maito 42 asteiseksi ja sekoita siihen jogurtti. Laita seos kannellisessa astiassa lämpimään paikkaan (42 astetta on se optimi!) ja anna hapantua 6-12h. Koska kodista ei löytynyt sopivan lämmintä paikkaa, täytin kannellisen uunivuoan kiehuvalla vedellä, nostin vuoan kylmälaukkuun, laitoin vuoan päälle pyyhkeen, pyyhkeen päälle jogurttiastiat ja jogurttiastioiden ympärille mikrossa lämmitetyn kauratyynyn. Kylmälaukun sijoitin kylppärin lämmitetylle lattialle, kansi kiinni. Valvoin paistolämpömittarilla kylmälaukun lämpötilaa siten, että se pysyi koko ajan 40-45 asteisena. Vaihdoin uunivuokaan kuumaa vettä kerran 14h hapattamisen aikana, kauratyynyn lämmitin uudelleen kaksi kertaa.

urbaanimartan tee-se-itse jogurttikone

Testasin kaksi erää: ensimmäisessä kuumensin maidon ensin 80 asteiseksi ja lisäsin jogurtin maitoon kun lämpö oli laskenut 42 asteeseen. Toisen erän kuumensin vain 42 asteeseen ja lisäsin sitten jogurtin. Jälkimmäinen erä alkoi muuttua jogurtiksi ensimmäistä nopeammin, kuuden tunnin hapattamisen jälkeen molemmat erät olivat kuitenkin identtisiä sekä rakenteeltaan, että maultaan!

6h jälkeen rakenne ei tästä enää muuttunut, vain maku

Ensimmäisen erän nostin jääkaappiin 9h hapattamisen jälkeen, toista erää hapatin 14h. Lopputulos oli jälkimmäisessä happamampi, rakenne oli molemmissa ihan identtinen- hieman rakeinen, mutta vispauksen jälkeen oikein samettinen ja tasainen. Valutin toista erää puolisen tuntia siivilässä, jolloin lopputulos oli yllättävän lähellä aitoa turkkilaista jogurttia- valuttamaton jogurtti puolestaan muistutti jotakin piimän ja jogurtin sekoitusta. Valuttamaton toimi hienosti perusjogurttina, valutettu taas maistui mahtavalta jälkiruoalta hunajan ja mantelirouheen kanssa. Seuraavaksi testaan jogurtin tekemistä bulgarianjogurtilla..

hunaja makeuttaa samettisen kotijogurtin gourmeeksi

Ai niin, monissa blogeissa näköjään hekutellaan kevään alkamista ja näytetään ihania kuvia krookuksista ja muista kevätkukkasista. Voin kertoa, että meidän pihassa on vielä ihan talvi. Juuri nytkin sataa lunta. Tässä siis ote Jyväskylän kukkivasta ja aurinkoisesta keväästä tältä päivältä:

ikkunalaudalla vihertää hämärässäkin

18 kommenttia:

  1. Hyvin oli pellepeloteltu taas:) Minun on kanssa pitänyt tehdä jogurttia, mutta juuri tuo vaadittu lämpötila on estänyt. Tosi hyvän ratkaisun keksit. Ja ihmeen hyvin pysyi lämpö siellä sisällä tasaisena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keksin, että jogurtin voi tehdä uunissa, kun sen säätää 42-45 asteeseen.

      Poista
  2. Olet marttojen martta :) Meillä on tehty kotikotona ennen vanhaan viiliä samalla menetelmällä: Otettiin viilinsiemen kaupan viilipurkista, leviteltiin sitä muutaman kotikulhon pohjalle ja reunoille, jätettiin huoneenlämpöön ehkä vuorokaudeksi tai emminä tiedä miksikä aikaa, ja sitten jääkaappiin ja kylmänä suuhun. Hyvää oli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. näin Äitini teki jo 40v sitten... tosin silloin en tajunnut terveyspuolta, oli vaan halvempaa...

      Poista
  3. Moikka,
    ihan vinkiksi sellainen, että nykyajan sähköuuneista yllättävän monet ilmeisesti sopivat jugurtin tekoon. Näin ainakin minulle vinkattiin. Oleellista on testata, saako uunin lämpötilan säädettyä haluttuun määrään. Ainakin ne uunit, joissa on ns. taikinan nostatus mahdollisuus, sopivat hommaan oivallisesti. Itselläni on Mielen uuni, jossa pystyn digitaalisesti säätämään lämmön 45 asteeseen, joka on ihan jees. Olen tehnyt kaiken jugurtin itse nyt jo useiden kuukausien ajan. Mielestäni parasta tulee kreikkalaisella juurella, mutta turkkilaista en ole kokeillut vielä. Mutta siis, uuni on kaikkein huolettomin. Itse väännän jopa lämmön välillä pois päältä ja parin tunnin päästä uudelleen päälle, jos satun muistamaan.

    VastaaPoista
  4. Tuo viilin teko pitäisi teoriassa ollakin helpompaa lämpötilan takia: normi huoneenlämpö riittää! Lueskelin tosin jostain keskustelupalstalta, että jogurttikin muka valmistuisi ihan vaan keittiön pöydällä- meidän kämppä on tällä hetkellä taimikasvatusmoodissa (=avaan ikkunat jos meinaa nousta yli 21), eli vähän turhan vilpakkaa jogurtille..

    Uunivinkki on erinomainen! Kävi oikeasti ihan ensiksi mielessä, että askartelen sähköuuniin vesihauteen johon laitan jogurttipurkit, sitten kylmälaukku vei kuitenkin voiton. Pitää kyllä kokeilla, meidän uuni tuntuu ainakin olevan suht. tasalämpöinen, eli varmaan pelittää hyvin jos lämmön saa tarpeeksi alas!

    Hitto, meillä varmaan syödään loppukuu vuoronperään pelkkää makkaraa ja jogurttia- tekisi mieli kokeilla kaikkea-heti-nyt!

    VastaaPoista
  5. Kiitos vinkeistä! Nyt jogurtin tekoon! Lapsuuden kodissani vain kesäisin (riittävän lämmintä) tehtiin viili seuraavasti iltalypsyn jälkeen: Meijeristä tilattiin ensimmäinen alkukesän viilinsiemen, joka tuli ruskeassa lasipullossa. Siemenen tai myöhemmin ns. siemenkuppiin (pieni kahvikuppi) tehty viili vatkattiin teelusikalla hyvin venyväksi, jaettiin n. yksi ruokalusikallinen viilikupin pohjaan, jonka päälle kaadettiin joko lypsylämmintä maitoa tai haaleaksi lämmitettyä maitoa. Viilikupit laitettiin tiskikaapin yläritilähyllylle ja peitettiin esim. teevadilla (varmaankin, että lämpö pysyy tasaisempana pidempään). Aamulla viili oli valmista ja laitettiin kellariin tai jääkaappiin jäähtymään. Tasarakenteisen ja venyvän viilin päälle oli kertynyt paksu kerma, joka oli iiiihanaaaaa sirotesokerin ja inkiväärin tai kanelin kanssa nautittuna. Ukkosen ilmalla viilin rakenne muuttui kokkareiseksi ja heraiseksi, eli ei sakeutunt tasaiseksi. Ja taas uusi siemen meijeristä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole itse ollut viilifani, mutta kertomuksesi jälkeen aloin kyllä himoita viiliä! Ihania ruokamuistoja! Pitääpä laittaa kokeilulistalle josko seuraava hapatusprojekti olisikin viiliä.. Nyt on kyllä ollut ukkosta harva se päivä, eli ehkä on odoteltava hieman syksyisempiä kelejä.

      Poista
  6. Heippa! Itse olen tehnyt jugurttia ja viiliä kumpaakin pikkasen helpommilla konsteilla. Jugurttia varten kiehautetaan litra maitoa ja kun on jäähtynyt käden lämpöiseksi lisätään 2dl bulgarianjugurttia. Sit kansi päälle ja jätetään yöks huoneen lämpöön. Aamulla jääkaappiin ja sit kylmänä nautittavaks. Tästä tulee varmaan vaan hiukan ohuempaa, ei ihan turkkilaisen paksuista, mutta siemenjugurtin määrällä voidaan säätää valmiin jugurtin paksuutta. Sit jätetään jugurttia taas siemeneks seuraavaa erää varten.

    Viilinkin teen niinkin yksinkertaisesti, että vispaan litran kylmää maitoa ja siemenviilin 2dl ja jaan esim. 6 astiaan (jokaiseen tulee 2dl) peitän astiat ja annan olla huoneen lämmössä n. 24h. Sit jääkaappiin jäähtymään. Viilistä tulee aivan identtistä kaupan viilin kanssa..

    Ehkä pilasin tällä nyt teidän vaikeammat martta-vinkit, mutta ihan turhaksi koen nuo lämpöhässäkät näiden ohjeiden rinnalla. :)
    t: Martta, joka menee sieltä mistä aita on matalin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuli tuossa mieleeni tuo "lämpöhässäkkä" voisi ratketa sillä, että laittaa saunan lattialämpöä päälle vähän enemmän - tai saunan lämmityksen jälkeen viilit/jugurtit lauteille... tulee hyödynnettyä sekin lämpö....

      Poista
    2. mitä nuo sinun maitosi olivat? Luomua täysrasvasta, kevut luomua tms. ?

      Poista
  7. Mahtaakohan näissä itse tehdyissä lisääntyä myös alkuperäisessä olleet AB-bakteerit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Pitäisi kyllä tulla - bulgarian jukurtissa myös se 3.s tärkeä bakteeri...
      ks. http://maitohappobakteeri.omasivu.fi/mhb-kolme-vaikutukseltaan-tarkeinta-probiootti-bakteeria-ovat-immuunipuolustuksen-perusta/mhb-koti-viili-natural-yoghurt-teko-ohjeprobiootti-bakteerien-monistus-kotona/

      Käsittääkseni voi myös yhdistää jugurtin ja viilin, jotta on kaikki bakteerit !

      Itse kokeilen bulgarian jugutin tekemistä 1L luomumaidosta ja 2dl bulgarian jugurttia - lisään kädenlämpöiseen sekoitteeseen vielä 4 milj. bakteeria kapselista (Mhb tuote-2. (+++) Asidophilus Plus 4Billion HealthAid(Englanti).).

      Itselläni 2 allergista lasta, joilta ongelmat jäi pois probiooteilla !

      Poista
    2. Hei anonyymi onnistuiko tuo bulgarian jogurtti johon lisättiin Asidophilus Plus bakteereja, että kannattaako itse kokeilla?

      Poista
  8. Laitoin eilen kokeeksi tulemaan. Täysmaitoa+pari ruokalusikallista smetanaa ja jogurttia. Suoraan jääkaappikylmänä korkeaan purnukkaan ja purkki semmoiseen suklaan sulatuslaitteeseen 1-lämpötilalle, hieman vettä pohjalle lämmityksen tasaamiseksi. Siinäkin se olisi kai tekeytynyt, mutta kun alkoi arveluttaa jättää sitä koko yöksi päälle, niin siirsin illalla juuren posliinikulhoon, lautanen suojaksi ja koko setti uuniin (tavalliseen), sitten valo päälle, luukku kiinni, mutta ei mitään muuta lämpoä. Aamulla oli valmista, rakenne erinomainen.

    VastaaPoista
  9. Hei anonyymi onnistuiko tuo bulgarian jogurtti johon lisättiin Asidophilus Plus bakteereja, että kannattaako itse kokeilla?

    VastaaPoista
  10. Kiitos kylmälaukku vinkistä. Itse otin perinteisen styroksilaukun avuksi ja kattilallisen tosi kuumaa vetta thermopussissa ja pyyhkeessä. Sen päälle kattila jossa jugurtti tehty näiden päälle ja sen päälle vielä pyyhe. 9h jälkeenkin vielä 42 astetta (aloituslämpö 46 astetta).
    Eka yritys tänään ja huomenna saa maistella 😃

    VastaaPoista
  11. Minulla kun ei mitään nykyajan hömpötyksiä kuten jogurttikonetta tai lattialämmitystä ole, mutta on sauna kerrostaloasunnossa, niin tarkastin sen peruslämpötilan. Se on sattumoisin ideaali 42 astetta, joten jogurtti päätyi yöksi saunan lauteille.

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...