15.3.2012

Hirven potkaa portterissa ja mokkaista palsternakkaa

Keskiseen Suomeen saapui jo jokin aika sitten kultaakin kalliimpi lähetys Rovaniemeltä: valtavan mielenkiintoisia pussukoita pakastettua hirven lihaa! (Onnellisia olemme me, joiden turvaverkostoon kuuluvat mm. metsästävä setä ja serkkujen kuljetuspalvelu!) Aarrepaketista raaskittiin vihdoin männä viikonloppuna sulattaa pari huikeaa pussia, joiden kylkeen oli raapustettu maaginen sana "potkaa". Koska hirven lihan ja oluen liitto on ties missä taivaan erätulilla syntisen herkulliseksi siunattu, tartuin potkalihojen sulaessa empimättä kotimaiseen pullolliseen porteria. "Kahvinruskea, täyteläinen, voimakkaasti humaloitu, ruisleipäinen, kahvinen, kevyen pomeranssinen, paahteinen, kuivahko ja pitkä" - Laitilan Kievari Portteri vaikutti toimivan täydellisenä mausteena hirven hienolle lihalle jo sellaisenaan, mutta muuta reseptiikkaa pitikin sitten pohtia hieman huolellisemmin. 

pottumuussin korvaa mokkainen palsteri ja punkkusoossin paahteinen portteri

Oletin nimittäin potkalihojen olevan sen verran sitkeämpää tavaraa, että ne vaatisivat ilman muuta pitkän ja hartaan kypsennyksen oikein suussa sulavan mureiksi. Luuttomien lihaköntsien lähempi tarkastelu osoitti kuitenkin yhden mötkäleen olleen lähes kalvotonta ja jänteetöntä, enempi pihvilihaksi kelpaavaa laatutavaraa- tässä vaiheessa meinasin ratketa liitoksistani: pitäisikö potkat nyt sitten haudutella ylikypsiksi oluessa vai ei?

hirven potkalihoja vielä kalvoineen ja jänteineen
 
Ennen kuin ehdin erityisen vakavasti pohdiskelemaan aihetta, huomasin ikäänkuin ohimennen leikanneeni potkasta pari pihviä ja lätkäisseeni ne sihisemään paistinpannulle kokeelliseksi ruoanlaittoruoaksi ruoanlaittojuoma-porterin kaveriksi. Aivan jumalaisen hyvää! Aivan taivaallisen mureaa! (Ja tämän huikean ruoanlaittoruoan jälkeen kokin tulee olemaan hyvin hankala tyytyä juustopalaseen tai vastaavaan minimuruun ruoanlaittoruokana..)

vasemmanpuolimmainen maistui pihveinäkin

Koska suurin osa potkalihoista vaikutti kuitenkin sitkeämmiltä, päädyin ruoanlaittoruokapihvien nautiskelun jälkeen sitten kuitenkin valmistamaan kaikki potkalihat samassa padassa mahdollisimman ylikypsiksi. Paahteisen oluen kahvimaisten aromien maustama hirven liha sai seurakseen espressolla maustettua palsternakkamuussia ja potkan kypsennysliemestä suurustettua kastiketta. Palan painikkeeksi siemailtiin ruokaankin kaadettua porteria. Aivan hirrveän hyvää!

on muuten harvinaisen herkullista olutta ihan kotomaasta

Hirven potkaa portterissa
(tolkuton annos, 6-8 aikuista saa mahansa täyteen)

1400 g hirven potkaa luuttomana
suolaa ja mustapippuria
nokare voita ja tilkka öljyä
5 dl porteria (Laitilan Kievari Portteri)
200 g sipulia lohkoina
200 g juuripersiljaa viipaleina
300 g porkkanaa viipaleina
50 g juuriselleriä pieninä kuutioina
2 oksaa tuoretta rosmariinia
3-5 dl lihalientä (käytin härkäfondia)

Poista potkalihoista kalvot ja leikkele ne sopiviksi suupaloiksi. Ruskista lihapalat kauttaaltaan voin ja öljyn seoksessa, mausta reilulla määrällä suolaa ja mustapippuria. Siirrä lihat uunivuokaan/-pataan. Kaada olut paistinpannuun ja anna kiehahtaa (pannusta huuhtoutuvat ihanat pannun pohjaan jääneet liharippeetkin oluen joukkoon), kippaa sitten olutkin lihojen perään pataan. Paahda sitten pannulla (tarvittaessa lisää tilkka öljyä) hieman väriä sipuleihin ja juureksiin ja kippaa nekin lihapataan. Kaada vuokaan/pataan viimeiseksi sen verran lihalientä, että neste nousisi suunnilleen 2/3 osaan lihoja ja juureksia. Nosta vuoka/pata 125 asteiseen uuniin viideksi tunniksi. (Ja tämän kypsennysajan takia ruoanlaittoruoka saa olla tukevaa!) Lihoja kannattaa sekoitella suunnilleen tunnin välein. Tarjoile lihapata mokkaisen palsternakkamuussin kanssa. Liemi on ihanaa sellaisenaan, mutta kauniimman annoksen saa, kun liemestä suurustaa esim. maissitärkkelyksellä kastikkeen lihojen ja muussin kaveriksi lautaselle. (Soossia suurustaessa makua voipi hieman tuunata ripsauksella ruokosokeria ja lisälorauksella porteria.)

juuripersilja on mahtava patajuures rosmariinin kaveriksi

Mokkainen palsternakkamuussi/ -pyree
(lisäkkeeksi hieman maltillisemmin annosteltuna 6-8 annokseen)

1500 g palsternakkaa
2 kupillista espressokahvia
100 g voita
reilu loraus (0,5-1dl) kermaa
suolaa

Keitä kuoritut palsternakat ylikypsiksi, kaada vesi pois ja survo perunansurvimella muussiksi. (Jos jaksat, paseeraa siivilän läpi- tulos on sileämpää ja salonkikelpoisempaa, maku tosin on ihan yhtä hyvä muussinakin.) Sekoita muussiin voi ja kahvi, mausta suolalla. Ohenna muussia kermalla sopivan paksuiseksi. Tarkista maku, lisäile maun mukaan kahvia, voita, suolaa, kermaa.. (Ja jos palsternakkojen makeus ei makua miellytä, muussin palstereista osan voi korvata ihan rehellisellä perunallakin.)

enpähän muuten paseerannut tätä muussia sileäksi pyreeksi, maku oli silti mainio!

Jyväskylä kiittää ja kumartaa Rovaniemeä upeasta makumatkasta! Ja tiedustelee samalla lukijoilta: miten mahtavat käyttäytyä keittiössä hirven kuvelihat? Vaativatko pitkää kypsyttelyä vai valmistuisivatko syömämureiksi jopa ihan grillissä..?

8 kommenttia:

  1. Todella hirvi saa arvoisensa kohtelua. Tuo espressolla maustettu palsternakkamuusi on minulle aivan uutta ja outoa, mutta täytyy sanoa, että kiehtoo, kiehtoo....

    VastaaPoista
  2. Ihanan kuuloinen ohje! Pitäisiköhän sitä käyttää joskus muutakin Porteria kuin Koffin. Olen fanittanut sitä jo kohta 20 v, ja tuntuu että kaikki muut porterit ovat aina jollain tavalla pettymyksiä. Mitenkäs se menikään, kahta en vaihda, toinen on Cokis ja toinen on Koffin Porteri ja sitten...

    Minä olen kuvelihan käyttänyt aina padoissa tai keitoissa, eli ei se mitään kovin mureaa ole. Mutta kummassakin noissa siitä saa ihan tosi maukasta ja hyvää.

    VastaaPoista
  3. Nyt vasta hoksasin tuon juuripersiljan, vau! Kiitos vinkistä, sitä on ihan pakko kokeilla.

    Mokkainen palsternakka kuulostaa myös hyvältä. Näin pääsiäisen lähestyessä voisin kuvitella sen myös lampaanviulun lisukkeeksi.

    Niin, ja hirvi tietenkin järjettömän hyvältä kuulostavaa, halusin vain hehkuttaa tuota juuresosastoa ;)

    VastaaPoista
  4. Koffin Porter on kyllä niin hyvää, että itsekin valitsen sitä lähes poikkeuksetta:) Tuo Kievari oli kyllä positiivinen löytö, varsinkin jos tykkää kahvimaisesta paahteisuudesta!

    Espresson lykkäämisen palsterimuussiin opin Kokkikoulu Espan väeltä, liekkö ollut Alex Nurmen käsialaa alkuperäinen resepti, jossa pottua taisi olla enemmän kuin palsternakkaa. Kerma ja kahvi nyt tosin toimii missä vaan;)

    Juuripersilja on mahtava raaka-aine! Meinasin kokeilla kasvatella sitä kesällä pihassa jos sitä jostakin kasvateltavaksi löydän..

    VastaaPoista
  5. Hei! Piti tulla ihan kysymään että mistä Jyväskylän kaupasta olet juuripersiljaa löytänyt? Ei ole minun silmiin osunut.. Herkullisen oloinen hirvipata ja tosiaan, onnekkaita te joilla on metsästäjiä lähipiirissä.

    VastaaPoista
  6. Juuripersiljaa on löytynyt jo pitkään ihan Citymarketista (Keljo), palsternakkojen viereltä. Myös ainakin Mestarin Herkusta on kyseisia ihanaisia juuria silloin tällöin löytynyt- toivotaan että pitäisivät niitä valikoimissa ihan jatkuvasti, sen verran upea tuote on kyseessä!

    VastaaPoista
  7. Mikä mahtava turvaverkosto. Tässä sai kyllä hirvi arvoisensa palanpainikkeet. Täällä ollaan vesi kielellä.

    VastaaPoista
  8. Kiitti vinkistä, Keljostahan sitä löytyi! Seppälän hyllyillä ei ole näkynyt, käyn yleensä siellä.

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...