3.10.2011

Mogulityylinen lammas

Viime aikoina meillä on syöty melkoisesti intialaisittain maustettua ruokaa. Olen lueskellut hartaudella keittokirjaa "Löytöretki Intian keittiöihin" ja taltuttanut kaukokaipuuta lautasmatkailulla. (Ja kerran ne intialaiset mausteet siihen maustekaapin tyrkkyhyllylle nosteltuaan niitä saattaa jopa muistaa käyttää toistekin..) Seuraava(kin) resepti herkulliseen lautasmatkailuun löytyi kyseisestä kirjasta. Alkuperäisessä reseptissä käytetyn luuttoman lampaan reiden/ lavan sijaan pataan päätyi karitsan kyljyksiä luineen, ja liha marinoitui parin tunnin sijaan lähemmäs toista vuorokautta. Ihan kaikkein kauneinta ruokaa tämä ei totisesti ole, mutta maku on mainio!

ei pelkästään joulu- ja/tai leivontamausteita..

Mogulityylinen lammas
(neljälle)

6 valkosipulinkynttä paloiteltuna
4 cm:n pala tuoretta inkivääriä paloiteltuna
50 g kuorittuja manteleita
2 sipulia ohuina viipaleina (n. 150 g)
750 g luutonta lampaan reittä tai lapaa 2,5 cm kuutioiksi leikattuna (käytin kokonaisia karitsan kyljyksiä)
2 tl korianterin siemeniä
40 g gheetä, eli kirkastettua voita (käytin rypsiöljyä)
7 kardemumman palkoa
5 neilikkaa
1 kanelitanko
1 tl suolaa
3 dl kermaa
1/2 tl cayennepippuria
1/2 tl garam masalaa
paahdettuja mantelilastuja

Jauha valkosipuli, inkivääri, mantelit ja 50 g sipulista tahnaksi tehosekoittimessa. Lisää tarpeen vaatiessa hieman vettä. (Jos tehosekoitinta ei löydy, hienonna ainekset veitsellä tai jauha ne huhmareessa.) Laita lihakuutiot mausteseoksen kanssa kulhoon ja sekoita hyvin. Peitä ja jätä jääkaappiin marinoitumaan kahdeksi tunniksi tai yön yli. (Marinoitumisaika meillä tosiaan puolitoista vuorokautta..) Kuumenna pieni paistinpannu miedolla lämmöllä ja paahda korianterin siemeniä kuivalla pannulla, kunnes niistä nousee voimakas tuoksu. Jauha ne hienoksi jauheeksi maustemyllyssä tai huhmareessa.

kardemumman suloisia pikkupalkoja ylhäällä oikealla

Kuumenna ghee (tai öljy) pannussa tai kattilassa. Paista siinä kardemumman palkoja, neilikoita sekä kanelitankoa hetki ja lisää muutaman sekunnin kuluttua jäljellä olevat sipuliviipaleet. Paista, kunnes sipuli on pehmennyt ja alkaa ruskistua. Siirrä sipuli mausteineen odottelemaan. Paista sitten lihaa ja marinadia kattilassa, kunnes seos on melko kuivaa ja alkaa ruskistua. Lisää 1 3/4 dl kuumaa vettä, peitä kattila ja hauduta välillä sekoittaen puolisen tuntia. Lisää ruokaan jauhettu korianteri, suola, kerma, cayennepippuri ja paistettu sipuli. Peitä kattila ja hauduta vielä puoli tuntia, tai kunnes liha on kypsää. Sekoita välillä keittämisen aikana. Poista ruoasta kardemumman palot, neilikat sekä kanelitanko, jonka jälkeen hämmennä joukkoon garam masala. Ripottele ruoan päälle paahdettuja mantelilastuja.

mantelirouhe maistui päällä ihan yhtä hyvin kuin mantelilastut

"Maistuu joululle." Sanoi puoliso. Taas. Mahtaa olla parka jouluun mennessä jo hiukkasen kyllästynyt näihin "joulumausteisiin", jotka muuten passaavat älyttömän hyvin myös parsa- ja kukkakaalille, valkokaalille, kyssäkaalille, porkkanoille, halloumille, pavuille ja muille näppärille arkisapuskoille..

1 kommentti:

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...