18.5.2011

Raparperi-hampputofu

Oikeastaan en kyllä erityisemmin välitä tämänhetkisestä sesonkituotteesta- raparperista. Minun tapauksessani ihan jo pelkkä ajatus sitruunasta, raparperista tai happamista vihreistä missä-äx-karkeista saa sylkirauhaset käymään ylikierroksilla ja värähdän kananlihalle samalla tavalla kuten käy jonkun raapiessa kynsillä liitutaulua. (Yleensä kyllä pyrin välttämään liitutaulujen raapimista ja em. namujen ostamista.) Raparperi on kyllä hyvää silloin, kun sen kanssa on älyttömästi sokeria ja kermaa. Tai jäätelöä! Koska pidän itseni haastamisesta, päätin kuitenkin urheasti käyttää raparperia ilman edellä mainittuja ainesosia.  Tuloksena syntyi todella höpsähtänyt keväinen kasvisruoka happamien makujen ystäville. Ensimaistamalla ruoka oli kuitenkin omaan suuhuni aivan liian raparperista. Lämmitettyäni apetta seuraavana päivänä uudelleen, tofu olikin yllätyksekseni imaissut itseensä enemmän makuja ja soossin happamuus oli tasoittunut hienostuneemmaksi kirpeydeksi - tätähän voikin syödä irvistelemättä! Eli kirjoitettakoon resepti ylös jatkojalostusta silmällä pitäen: ehkäpä tämä toimisikin paremmin tofun marinadina! (Ja niin, eihän tämäkään raparperihomma sitten kuitenkaan ilman lempeää kermaisuutta maistunut - lautaselle on ehdottomasti kauhottava iso lusikallinen pehmoista turkkilaista jogurttia.)

(eipä kyllä ole järkeä jättää kokonaisia chilejä lautaselle)

Raparperi-tofu
(kahdelle)

200 g raparperia
1 paketti hempnut-tofua
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
1-2 punaista chiliä maun mukaan
1 rkl rypsiöljyä
0,5 dl makeaa valkoviiniä tai siideriä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl ruokosokeria
mustapippuria myllystä
tarjoiluun: turkkilaista jogurttia

sekopäinen siskoni rouskutti näitä pienenä suoraan maasta, ilman sokeria. hulluutta.

Silppua sipuli, hienonna valkosipuli ja chilit sekä kuutioi raparperit. Kuullota sipuli rypsiöljyssä ja lisää sitten pannulle kaikki muut ainekset tofua lukuun ottamatta. Anna kypsyä miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia, eli kunnes raparperi on hilloontunut ihanasti. Lisää soossiin kuutioitu tofu ja jatka kypsentelyä vielä toiset kymmenen minuuttia tai kunnes tofukin on kuumaa. Tarkista maku, lisää tarvittaessa sokeria/ soijakastiketta/ pippuria. Tarjoile esim. kukkakaali”riisin”, keitetyn ohran, kuskusin tai muun makuja tasoittavan lisukkeen kanssa. Lautaselle kuuluu myös ehdottomasti reilu nokare turkkilaista jogurttia tai muuta vastaavaa maitotuotetta raparperin happamuutta tasapainottamaan.

hellempää hampaille

Tuo hampputofu oli itselleni varsin tervetullut uutuus tofuhyllyn valikoimiin. Hempnut- tofu ei maistunut ollenkaan niin tofulle kuintavallinen tofu, vaan jotenkin mukavan pähkinäiselle. Rakenne on myös mukavan napakka ja suutuntumakin hyvä! (Ja hyvänen aika, kyseessähän on vielä kaiken lisäksi varsinainen ekohippituote- tuotteen takaa kun näyttää löytyvän avainlippua, luomua, ekoenergiasertifikaattia ja maltillinen hiilijalanjälki!)

viime kesän chilejä on vielä purkillinen jäljellä

Ja mainittakoon heti tofun hehkutuksen jälkeen, että tämä soossi saattaisi kyllä makujensa puolesta toimia melkoisen hyvin myös possun kanssa..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...