29.9.2011

Keltainen palsternakka-valkopapukeitto

Minulle on välillä kettuiltu melkoisella hartaudella aihetta "mikset sä koskaan postaa blogiin kotiruokia? ihan ko teillä ei muka syötäis koskaan pottuja ja kastiketta ja makaroonilaatikkoa". Mutta kun ei oikeasti syödä! Kenties koska opettelin aikuistumista ja oman talouden pyörittämistä aikanaan kasvissyöjänä, arkiruokani ovat edelleen erinäköisiä kasvissörsseleitä. Kotiruokaa ei siis tehdä periaatteella "ostetaan puoli kiloa jauhelihaa tai marinoitua broilerimössöä ja säkillinen perunoita", vaan "ostetaan kauden kasviksia ja vihanneksia ja katsotaan sitten kuivakaapista jotain kasvisproteiinia". Ei se ole sen monimutkaisempaa tai yhtään enemmän aikaa vievää. Ja jos maustekaapista löytyy muutakin kuin suolaa ja pippuria, samoista kasvispöperöistä saa ties kuinka monta makumaailmaltaan täysin erilaista viritystä. (Toimisi muuten myös sen iänikuisen makaroonilaatikonkin kanssa..)

nopsaa arkisoppaa

Seuraava erinomaisen nopeasti ja vaivattomasti valmistuva keitto on mainio esimerkki arkiruoasta, jonka ei tarvitse olla tylsää. Jääkaapista löytyi valtava palsternakka. Kuivakaapista tölkki kookoskermaa ja pakastimesta pussukka joskus aiemmin keitettyjä valkopapuja. Viikonlopun jäljiltä jääkaappiin oli myös jäänyt avonainen viinikarahvi, jonka pohjalla väljähtyi surullinen tilkka valkoviiniä- eihän sellaista kannata viemäriinkään kaataa, jos sen voi vielä ennen täydellistä etikoitumista käyttää ruoanlaitossa!

Palsternakka-valkopapukeitto
(neljälle)

1 keltasipuli
500 g palsternakkoja
400 g käyttövalmiita valkopapuja (tölkistä tai itse liotettuna ja keitettynä)
1 rkl rypsiöljyä
1 1/2 tl mustia sinapinsiemeniä (tavallisetkin käy, käytä vähemmän)
1 1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 1/2 tl kurkumaa
1 tl jauhettua korianteria
7 dl vettä
2 dl kookoskermaa
1 dl valkoviiniä (tai esim. pari ruokalusikallista sitruunamehua tai valkoviinietikkaa)

Hienonna sipuli ja kuullota sitä sinapinsiementen kanssa kattilan pohjalla rypsiöljyssä kunnes sinapinsiemenet alkavat hauskasti pomppia ja poksahdella. Lisää muut mausteet ja paista vielä puoli minuuttia. Kippaa kattilaan vesi ja pilkotut palsternakat. Keitä kunnes palsternakka on pehmeää, lisää pavut, kookoskerma ja valkoviini ja jatka keittelyä kunnes pavut ovat läpikotaisin kuumia. Soseuta soppa sileäksi, tai jätä soseuttamatta. (Jos erehdyn tekemään soseuttamatonta keittoa, käy aina, ihan poikkeuksetta, sillä lailla, että nälkäinen puoliso kauhoo lautaselleen kaikki sattumat ja minulle jää kattilaan pelkät liemet..) Hykertele tyytyväisyydestä höpsön keltaiselle keitolle ja ihmettele miten karviaismarjasoseelta näyttävä soppa voi maistuakin niin makean mausteiselle. (Punainen chili sopii muuten tähän soppaan paremmin kuin hyvin, se kannattaa lisätä keitokseen jo tuossa palsternakkojen kanssa.)

2 kommenttia:

  1. Kiitokset ihanasta blogista ja mainiosta reseptistä! Valkopapu-palsternakkayhdistelmä oli mukavaa vaihtelua linsseille ja porkkanoille.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kiitos! Valkopavuista on tullut kyllä suosikkini- niistä kun tulee myös ihanan syntisen pehmoista "lohturuoka"-muussia voinokareella ja kermalorauksella ohennettuna!

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...