4.4.2011

Purée de foie et riz gratinée

Eikös kuulostakin hyvältä? Jotakin hienostunutta piipertelyruokaa ruokasnobeille kenties? Hah! Onnistuin huijaamaan tällä itseänikin! Parhaimpia hetkiä ovat nimittäin ne, kun onnistuu voittamaan omat höpsöt ennakkoluulonsa. Tämän päivän ennakkoluulojen rikkomisprojektina oli niinkin klassinen ruoka kuin maksalaatikko. En ole oikein ikinä ymmärtänyt miksi kukaan haluaisi syödä riisipuuroa johon on sekoitettu rusinoita ja maksaa. Puoliso ostaa jostain syystä tätä outoa ruokaa – tosin rusinattomana – eineshyllystä aika lailla joka kerta kun joutuu (tai pääsee) ruokkimaan vain itsensä. Lupaavasti alkanut sunnuntaipyörälenkkini päättyi tämän ruoan ansiosta lyhyeen kun bongasin lähikaupan altaasta jauhettua maksaa. (Ja kyllä, urheilulenkit kuuluu aina aloittaa kannusteeksi lähikaupan jäätelöaltaalta..) Yhdistelemällä useiden keittokirjojen ohjeita, päädyin seuraavaan reseptiin, joka mursi kerralla kuvitelmani maksalaatikon pahuudesta. Sillä piru vie! Tämähän on hyvää! Rusinoilla tai ilman!

toiseen vuokaa upotin rusinoita, toiseen en

Maksalaatikko

2 dl esikypsytettyjä ohrasuurimoita
vajaa 1 tl suolaa
3,5 dl vettä
11,5 dl maitoa
1 pieni sipuli hienoksi hakattuna (n. 50g)
50 g voita
2 dl kermaa
1 kananmuna
0,5 dl siirappia (n. 60g)
0,5 tl valkopippuria
1,5 tl kuivattua meiramia
(0,5-1 dl rusinoita)
400 g jauhettua naudan maksaa

rautaisannosta tuli yksi pieni ja yksi keskikokoinen vuoallinen

Keitä huuhdotut ohrasuurimot suolatussa vedessä. Kun vesi on lähes kokonaan haihtunut/imeytynyt, lisää sekaan 6 dl maitoa. Keitä kunnes ohra on kypsää (yhteensä n. 40 min) ja annan puuron jäähtyä. Kuullota hienonnettu sipuli voissa, anna jäähtyä. Sekoita 6 dl maitoa, kerma, kananmuna, mausteet ja siirappi kunnolla sekaisin. Yhdistä nesteeseen ohrapuuro, voissa kuullotetut sipulit sekä raaka maksa. Lisää tässä vaiheessa halutessasi myös rusinat. Kaada massa (on tarkoituksella todella löysää, ei hätää, kyllä se jähmettyy uunissa!) voideltuihin vuokiin ja paista 180 asteisessa uunissa noin puolitoista tuntia. Syö ja hämmästy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...