29.5.2012

Pihalla, palaan pian.

Ahmija on hetken luovalla tauolla ja keskittyy kokkailun sijaan erinäisiin keskeneräisiin projekteihin, kuten mm. operaatioon "kivikkoisesta voikukkien valtaamasta viidakosta keittiöpuutarha".

sotatila on julistettu.

Ihanaista alkavaa kesää kaikille lukijoille! Kyllä täältä vielä palataan hellankin äärelle!

"pääsis jo ulos!"
"mini"tomaatit mallia "hontelo"
ikkunoilla on ruuhkaa..
..pimeät pöydänalusetkin on valjastettu taimikasvatukseen
kyllä tästä vielä puutarha syntyy!

18.5.2012

Ahmija ravintolapäivässä 19.5.

Ravintolapäivään* 19.5.12 ruokaelämyksiä oluesta!

Maltaiden maanläheistä makeutta ja humalakäpyjen aromaattista katkeruutta nyt siis myös lautasella:

Ravintola Humaloitu Hanhi tarjoilee yllättäviä makuelämyksiä käyttämällä jokaisen tarjolla olevan annoksen valmistukseen kotimaisia käsityöoluita. Jyväskylän Lutakon idyllisen vanhan tehtaan piipun juurelle avautuvasta pihakeittiöstä nostellaan maisteltavaksi pieniä ruoka-annoksia suolaisesta makeaan. 


Maltaisina makuina (muutokset mahdollisia):


vehnäolut-mozzarellaa hedelmäisellä salaattipedillä
vegaanisena vaihtoehtona vehnäolut-tofua

kermaista valkosipulikeittoa ja saaristolaisleipää

schwarz-paahtopaistia, marinoitua paahdettua punajuurta ja suppilovahverohilloketta
vegaanisena vaihtoehtona schwarz-seitania

porter-suklaakakkua
vegaanisena vaihtoehtona porter-suklaavanukasta

juomana kotipanimomestareiden kotikaljaa

Annosten hinta 3-6eur kpl.

Piippukatu 3, Jyväskylä (piha), lauantai 19.5.12 klo 14-17 

TERVETULOA!

(PS. Oluista kiinnostuneille janoisille ruokailijoille tiedoksi: aivan ravintolamme välittömässä läheisyydessä satutaan viettämään samaan aikaan myös pienpanimofestareita! Paikalla näytetään myös Suomen peliä, eli lätkän seuraajatkin voivat lähteä kotisohvalta liikenteeseen!) 

*Ravintolapäivä on yhden päivän kulinaarinen karnevaali ruoka- ja kaupunkikulttuurin puolesta. Tapahtuman tarkoituksena on kannustaa ihmisiä perustamaan ravintoloita yhden päivän ajaksi. Ravintolapäivän ytimessä on yhdessä tekeminen, nauttiminen ja ilonpito! Ravintolapäivänä jokaisella on mahdollisuus toteuttaa unelmansa tehden samalla kotikaupungistaan paremman paikan elää. (www.restaurantday.org, https://www.facebook.com/ravintolapaiva)

9.5.2012

Mansikkavanukas - herkkua päiväystuotteista

Hävikistä herkuksi -teeman innoittamana päätin supernaisena pelastaa oman keittiön lisäksi myös lähialueen ruokakaupat uhkaavalta hävikiltä. Sivutuotteena sain pelastettua myös lompakkoni uhkaavalta tyhjyydeltä-  parasta ennen päiväystä läheneviä tuotteita kun myydään usein varsin reilulla alennuksella! Vaikka yleensä kaivelenkin ruokakaupan hyllyiltä ne takarivin uudemmat tuotteet omaan ostoskärryyn, tällä kertaa poimin mukaani vain "huomioi päiväys!" -tarralla merkattuja tuotteita. Sillä tosiasia on, että parasta ennen päiväys ei missään tapauksessa tarkoita viimeistä käyttöpäivää! (Sekä ruokakauppojen hävikistä, että päiväyshommista pohdintaa juuri nyt myös mm. Herkkusuun blogissa.)

parasta edelleen!

Erityisesti hapanmaitotuotteiden suhteen kannattaa unohtaa mokoma päiväysmerkintä ihan kokonaan. Jos tuotteita on pidetty kylmässä (eivätkä ne ole välissä päässeet lämpenemään pöydällä/ kauppakassissa), tuotteet säilyvät todella paljon pidempään mitä kyseinen päiväys kertoo. Ei muuta kuin haistelemaan ja maistelemaan! Jos esim. maitorahka näyttää, tuoksuu ja maistuu maitorahkalta, sen voi varsin hyvin syödä! Ja jos haluaa ottaa varman päälle, sen kun vaan kuumentaa tuotteet (jotka on ensin siis maistamalla hyviksi testattu!), eli käyttää ne johonkin lämpimiin ruokiin. Itse olen tainnut lusikoida kuumentamattakin esimerkiksi turkkilaista jogurttia vielä pari viikkoa parasta ennen -päiväyksen jälkeen, ilman minkäänmoisia vatsakipuja tai muita sivuvaikutuksia. Smetana ei myöskään tunnu menevän miksikään, eikä kermaviili. Hapantuneen kerman voi myös oikein hyvin käyttää ruoanlaittoon- siitä syntyvät esimerkiksi ne parhaat hanna-tädin kaakut!

toisen hävikki on toisen herkku

Jos en tee vanhenevista maitotuotteista jonkinmoista suolaista piirasta, käytän ne oikein mielelläni vanukkaaseen. Kyseessä on eräänlainen pohjaton juustokakku, jota voi varioida lähes loputtomiin- maitotuotteiden lisäksi vanukkaaseen kun saa uppoamaan myös sekalaiset hedelmät ja/tai marjat. Makeutta säätelemällä vanukkaasta saa joko rahkamaista aamu- tai välipalaa, taikka sitten ihanan makiaa jälkkäriä. (Tolkuttoman täyttävää tämä herkku on- rasvan ja proteiinin määrät kelvannevat hiilaritietoisillekin tapauksille: reseptin maissitärkkelyksenkin kun voi ihan hyvin korvata ekstra-kananmunalla.)

Vanukas
(uunivuoallinen)

250 g marjoja tai hedelmiä
250 g hapanmaitotuotetta kuten rahkaa, smetanaa, jogurttia tms. (itse käytin kuvan vanukkaaseen kaikkia edellämainittuja sekaisin)
1 dl kermaa
2 rkl maissitärkkelystä
1 kananmuna
1 rkl tai maun mukaan hunajaa tai sokeria tai muuta makeutusta
1 sitruunan raastettu kuori (voi jättää pois tai käyttää vaikka vaniljasokeria tilalla)
0,5 dl mantelirouhetta (voi jättää pois tai käyttää jotain pähkinärouhetta)
1 rkl marsala-viiniä (voi jättää pois tai käyttää tilalla sitruunamehua, mehua, sherryä tms..)
voita vuoan voiteluun

pölyttynyt jälkkäriviinipullokin otettiin esille

Vispaa maissitärkkelys kermaan ja lisää sitten sekaan kaikki muutkin aineet. Kippaa seos voideltuun uunivuokaan tai pieniin annosvuokiin ja nosta 200 asteiseen uuniin noin tunniksi. Puolessa välissä paistumista vanukkaat kannattaa peittää foliolla/ kannella, jottei pinta tummu liikaa. Pienissä vuoissa kypsymisaika on lyhyempi (n.30 min), syvässä ja isossa vuoassa pidempi. (Vanukas on valmis kun se on kauttaaltaan hyytynyt, eli sen keskusta ei enää näytä juoksevalta- mitään kriisiä ei kuitenkaan tapahdu vaikka se jäähdyttyään olisikin jäänyt hieman löysäksi.) Nosta paistuneet vanukkaat jäähtymään ja anna niiden jäähtyä rauhassa jääkaappikylmiksi- jäähtyessään vanukkaiden rakenne paranee. Nautiskele sellaisenaan tai marjojen/ hedelmien kanssa. (Ja jos kermapurkkiin jäi vielä jotakin, voihan sen lopun vispata vaahdoksi vanukkaita kruunaamaan!)


7.5.2012

Kirpsakka tofu-smoothie

Jos (kun) sattuu asumaan sen verran periferiassa, ettei aina auki olevia ruokakauppoja satu olemaan ihan lähietäisyyksillä, ruokahävikin minimoimisen a ja o on suunnittelu. Ja jos sattuu elämään säännöllisen epäsäännöllistä elämää, hyväkin suunnittelu - jos sitä siis edes olisi tehnyt - kosahtaa mitä suurimmalla todennäköisyydellä lähes päivittäin. Oma selviytymiskeinoni on pitää kotikeittiössä varsin laajaa perusruoka-ainevarastoa- pitkään säilyvät ruoka-aineet pelastavat nälkään nääntymiseltä niinä päivinä, kun ruokakauppaan ei kertakaikkiaan ennätä tai jaksa vaeltaa. Nopeasti pilaantuvien maitotuotteiden loppumisen varalta jääkaapista löytyykin sekalainen valikoima pitkään säilyviä soijatuotteita. Ongelmana luonnollisesti on, että jos (kun) sieltä kaupasta sitten kuitenkin ostaa säännöllisesti myös niitä maitotuotteita, jemmatavarat unohtuvat hyvin helposti jääkaapin hyllyjen takarivistöön vanhenemaan.

vielä löytyi pakastimesta viime kesän aarteita, mukana myös vapun jämäsitruunat

Kaikkein näppärin ja monikäyttöisin ruoanlaittovehje sekalaisten maito- ja soijatuotteiden hävikin ehkäisemiseen on ehdottomasti blenderi. Kun pakastimeen on vielä muistanut jemmata edellisen kesän marjoja, ja/tai jääkaappiin on mennyt unohtumaan myös jokunen sitrushedelmä, uhkaavasta ruokahävikistä syntyy äärimmäisen helposti ja vaivattomasti superterveellistä smoothieta aamiaiseksi ja/tai välipalaksi. Seuraavalla reseptillä syntyvä pirtelöinen on myös älyttömän hyvää tehojuomaa ennen tai jälkeen iltalenkkeilyn- ja maistuupa mokoma myös sen verran terveelliseltä, että vaikutus on varsin piristävä vaikkei sieltä sohvalta jaksaisikaan nousta mihinkään..

minttu oli jo hiukkasen ylikasvanut ja kuolemaisillaan

Tofu-smoothie
(n. 1,5 litraa)

300 g (paketti) pehmeää maustamatonta tofua (tilalla voi käyttää vaikka maitorahkaa)
5 dl soijamaitoa (tilalla voi käyttää mitä tahansa muuta maitoa/ maitoketta)
600 g marjoja (tässä mustikoita ja mustaherukoita)
2-3 sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu
kourallinen tuoretta minttua (varretkin voi käyttää)
2-3 rkl hunajaa (tai muuta makeutusta maun mukaan)


sitrushedelmistä käytetään kuorikin

Surauta ainekset blenderillä sileäksi ja kuohkeaksi pirtelöksi. Paksuutta voi säädellä nesteen määrää muuttelemalla. Ja jos settiin kaipaa kuitulisää, mukaan voi vallan  hyvin ropsauttaa pari lusikallista leseitä, seesamin- tai pellavansiemeniä tai vaikkapa mantelijauhetta.



3.5.2012

Hävikistä herkuksi – helppo suolainen piirakka

Nyt on tunnustettava, että kuulun siihen kurjaan joukkioon suomalaisia, jotka heittävät viikoittain hukkaan aivan tolkuttomia määriä ihan syömäkelpoista ruokaa. Sen sijaan että syytäisin ansaitsemani roposet vaatteisiin, viihde-elektroniikkaan tai muuhun vastaavaan, omaan pahan tavan shoppailla hetken mielijohteesta omituisia ruhonosia, eksoottisia mausteita, kiinnostavia oluita ja houkuttelevia hedelmiä. Sillä pitäähän ihmisen syödä. (Ja juoda.) 

kaunis ja hieno ja herkku piirakka ehkäisi hävikin syntymisen

Kahden hengen talouden ongelmaksi muodostuukin liian helposti ruokahävikki: työpäivä venyy pitkäksi ja päivällinen korvataan jollain autokaistaroskaruoalla, itse valmistettavan koti-illallisen sijaan unohdummekin viettämään iltaa ravintolaan ystävien seuraan, puolison lähdettyä työmatkalle en viitsikään enää tehdä ”oikeaa ruokaa” vain itselleni jne jne. Jääkaapin mustaan aukkoon unohtuu ihan hyviä raaka-aineita, jota päätyvät sitten kuitenkin kompostiin. Älytöntä rahan tuhlausta, puhumattakaan ruokaroskaamisen ympäristövaikutuksista.


Suolaa ja hunajaa –blogin liikkeelle innostamana sekä Ahmija, että kolmisenkymmentä muuta ruokablogia* tempaisevatkin nyt toukokuussa ruokahävikistä herkkuja. Tavoitteena on saada pienennettyä omaa ruokahävikkiä, ja innostaa samalla muutakin poppoota kiinnittämään enemmän huomiota ruoan hävikin vähentämiseen. Omassa kokkailussa aihe on varsin ajankohtainen myös siksi, että opintovapaan ja lomamatkan köyhdyttämänä yritän muutenkin keskittyä pienentämään talouden ruokalaskua – mikäpä olisikaan parempi lähtökohta kuin kiinnittää huomioita siihen, että kaikki hankitut raaka-aineet käytetään hyväksi viimeistä murusta myöten?

hedelmä, pala juustoa, salaattia, kourallinen pähkinöitä ja pätkä kurkkua = lounas

Toukokuun aikana tulen taatusti pohtimaan ruokahävikin vähentämistä useastakin eri näkökulmasta, mutta näin Vappujuhlinnan jälkeen akuutein ongelma koskee jääkaapin sisusta. Kylmäkaappiin on kertynyt melkoinen kasa sekalaisia raaka-aineita, jotka ovat jo kaukana parhaimmista päivistään. Klassisia jääkaapintyhjennyspöperöitä on toki useita- pizzan ja pastan lisäksi sekalaisista ruokajämistä saa näppärästi askarreltua pikkuannoksia patoja, salaatteja, wokkeja, keittoja, erilaisia tahnoja,  munakkaita ja kaikenmoista muuta. Vain mielikuvitus on rajana!  

ylijäämävalkuaiset vaahtona + juustoraaste = pizzakuplat

Oma suursuosikkini hävikkiherkuksi on kuitenkin piirakka. Sen lisäksi, että täytteiden varioinnista voi tehdä taidetta (saksanpähkinä-banaani-sinihomejuusto vs. voikukka-savulahna-uusiperuna), piirakan erinomaisuutta puoltaa muunneltavuus myös pohjan osalta! Piirakasta kun voi näppärästi tehdä täysin vegaanisen siinä missä mahdollisimman vähähiilihydraattisenkin. Piirakka maistuu hyvältä kylmänä siinä missä kuumanakin, sen saa älyttömän näpsäkästi siirrettyä eväsrasiassa toimistoduunarin lounaaksi, ja kestääpä vielä pakastamistakin. Uhkaavasta hävikistä syntyykin siis herkkua piirakkaa!

tai sitten voi täyttää leipää

Helppo suolainen piirakka
(tavalliseen piirakkavuokaan tai irtopohjavuokaan)

täytteeksi:
pari kourallista jotakin proteiinia kypsennettynä ja pieniksi paloiteltuna
(mitä tahansa lihaa, kalaa, lintua, palkokasveja, pähkinöitä, siemeniä tms. - metwurstileikkeistä kylmäsavuloheen ja tölkki-kikherneistä rouhittuihin ja paahdettuihin suolapähkinöihin)
pari kourallista joitakin kasviksia, tarvittaessa esikypsennettynä ja pieniksi paloiteltuina
(mitä tahansa juureksia, kasviksia tai vihanneksia tai jopa hedelmiä – ruskistetusta sipulista tölkkiananakseen ja keitetystä raastetusta punajuuresta tuoreeseen kuutioituun  tomaattiin)(kovin nestepitoiset kasvikset kuten kesäkurpitsa  kannattaa paistaa nopeasti pannulla kuivemmiksi, näin valmis piirakka ei ole liian märkää)
mausteita
(suola ja pippuri riittää, sekaan voi hienontaa yrttejä tai kaapia maustekastikepurkkien pohjia mangochutneysta currytahnaan)
yhteensä 2 dl ”nestettä”
kermaa/ maitoa/ soijakermaa/ kaurakermaa/ kookoskermaa jogurttia/ smetanaa/ creme fraichea tms.
1-2 kananmunaa
(jos käyttämäsi ”neste” on paksua (jogurttia tms), 1 muna riittää, ja jos muna ei käy, käytä tilalla 2-4rkl perunajauhoja nesteeseen vispattuna)
1-2 dl juustoa
(mitä tahansa juustoa kermajuustoista homejuustoihin raasteena, muruina, kannikoina, tuorejuustonokareina tms. vegejuustoksi kasvipohjaisia juustokkeita tai tofua tms.)

Ideana on sekoittaa kasvikset ja proteiinit keskenään ja levitellä ne piirakkapohjan päälle. Sen jälkeen sekoitetaan nesteeseen mausteet, juustot ja kananmunat, ja kipataan seos piiraan täytteen päälle. Sitten vaan uuniin. Pohjataikinan resepti ja kypsennysohjeet valitaan seuraavista:

pohja 1 (sekasyöjälle)
2,5 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata vaikka kaurahiutaleilla tai täysjyväspelttijauholla)
100 g voita
1 kananmuna
(hippunen suolaa, maun mukaan mausteita tai yrttejä)

Sekoita ainekset sekaisin tasaiseksi taikinaksi ja painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Täytä ja paista 200 asteessa n. 45 minuuttia. Anna jäähtyä/ vetäytyä kunnolla ennen leikkaamista, muuten piiras ei pysy koossa.

pohja 2 (karppaajalle tai gluteenittomalle)
175 g mantelijauhetta (osan voi korvata hassel- tai muulla pähkinärouheella)
1 kananmuna
50 g pehmitettyä voita tai oliiviöljyä
(hippunen suolaa, maun mukaan mausteita tai yrttejä)

Sekoita ainekset sekaisin tasaiseksi taikinaksi ja painele piirakkavuoan pohjille ja reunoille. Esipaista 175 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Täytä ja paista täytteen kanssa 175 asteessa vielä puolisen tuntia. Anna jäähtyä/ vetäytyä kunnolla ennen leikkaamista, muuten piiras ei pysy koossa.

pohja 3 (vegaanille tai muuten maidottomalle & munattomalle)
3,5 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata vaikkapa spelttileseillä ja kaurahiutaleilla)
0,5 dl oluthiivahiutaleita (näillä saa juustoista makua juustottomaan sapuskaan)
50 g vegaanista margariinia
2-3 rkl vettä
(hippunen suolaa, maun mukaan mausteita tai yrttejä)

Nypi jauhot ja oluthiivahiutaleet margariinin kanssa muruksi, lisää sen verran kylmää vettä, että saat taikinasta tasaista. Painele taikina piirakkavuoan pohjille ja reunoille, esipaista 200 asteessa n. 15 minuuttia. Täytä ja paista täytteen kanssa 200 asteessa vielä noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä/ vetäytyä kunnolla ennen leikkaamista, muuten piiras ei pysy koossa.

paistettua tofua ja kaikenmaailmankasviksia

*Hävikistä herkuksi –tempausta voi seurailla helpoiten asialle omistetulta facebook-sivustolta. Ja tempauksessahan ovat mukana myös seuraavat mainiot ruokablogit:
Ankerias Vipunen, Campasimpukka, Hannan soppa, Heleen’s Hobbies, Herkkusuun lautasella, Italialainen ilta ja muita nautintoja, Jauhot suussa, Jokihaka kokkaa, Kaikki äitini reseptit, Keittiökameleontti, Kivistössä, Koemaistaja, Kokit ja potit, Kokkeillaan, Kulinaarimuruja, Kädenvääntöä, Liemessä, Omenaminttu, Pata porisee, Prinsessakeittiö, Pumpkin Jam, Ruokahommia, Soppaa ja silmukoita, Sauvajyvänen, Sillä sipuli, Siskot kokkaa, Soppakellari, Soul Kitchen, Suolaa ja hunajaa, Terhin keittiössä, Thetki, Tommys köket ja Vatsasekaisin Kilinkolin.