18.1.2012

Marokkolainen lammastagine

Nöyryyttävän hiihtolenkin (=hieman ikääntyneemmät karpaasit suksivat salamavauhdilla puuskuttavan amatöörin ohi, ja pikkulenkin kiertämiseen suksilla menee kauemmin kuin kävellen) jälkeen mikään ei maistu paremmalta, kuin mausteinen lihapata. (Ja ehkä joku ihanan lämmittävä, vahva olut..) Kun herkullisia karitsan kyljyksiä kypsentää pitkään ja hartaasti, liha lähes sulaa suuhun. Myös lisäke-kikherneet valmistuvat samassa padassa. Ruoan jälkeen katkeran suksimisyrityksen tuskakin on unohtunut autuaasti, ja niin sitä vain kummasti vetää monot jalkaansa vielä kerran..

sitruuna antaa patakaritsalle ihanan raikkaan säväyksen

Lammastagine
(resepti neljälle kirjasta "Makuja ja tuoksuja pähkinäpuun alla", Anna & Fanny Bergenström)

1,5 kg lampaanlihaa luineen paloina (käytin karitsan parikyljyksiä)
2 rkl voita ja 2 rkl öljyä
3 keltasipulia (325 g)
8 valkosipulinkynttä
1 keskikokoinen porkkana
noin 2 tl suolaa, runsas 1/2 tl jauhettua mustapippuria
1/2-1 tl cayennepippuria
2 laakerinlehteä, 1 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua inkivääriä, 1 pieni kanelitanko
5 dl kanalientä
1 dl vaaleita rusinoita (voi jättää pois, jätinkin..)
10 kuivattua aprikoosia puolikkaina
400 g käyttövalmiita kikherneitä valutettuina ja huuhdottuina
2 rkl hunajaa
2 rkl tomaattipyreetä
1/4 kypsää sitruunaa ohuina viipaleina (käytin tuplasti)

Seppälän tilan karitsaa Jämsästä

Ruskista lihapalat (muutamassa erässä) vähässä voissa ja öljyssä kauniin värisiksi. Nosta lautaselle ja siirrä sivuun toistaiseksi. Kuori ja pilko sipulit. Kuori ja hienonna valkosipulit. Paista sipulit ja valkosipulit voissa ja öljyssä padassa ja nosta lihat takaisin pataan. Kuori porkkanat ja viipaloi ne hieman vinottain. Lisää pataan. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää muutkin mausteet, kaada päälle liemi ja sekoita joukkoon rusinat, aprikoosinpuolikkaat, huuhdellut ja valutetut kikherneet, hunaja ja tomaattipyree. Sitruuna saa vielä odottaa.

mistä sitruunasta tietää onko se tarpeeksi kypsää?

Hauduta hiljalleen kannen alla noin 1,5 tuntia. Lisää sitruunaviipaleet tunnin hauduttamisen jälkeen. Kokeile kypsennyksen loppupuolella, onko liha jo mureaa. Pata saattaa tarvita puolisen tuntia lisäaikaa. (Kypsensin karitsaa kolme kokonaista tuntia, eikä aikaa ollut yhtään liikaa! Mitä kauemmin pataa jaksaa haudutella, sen mureampaa lopputuloksesta tulee! Mikään ei estä myöskään nostamasta pataa uuniin vaikkapa 150 asteeseen muutamaksi tunniksi liedellä kypsentämisen sijaan.)

sitruunat ovat hilloutuneet ihanaksi mössöksi

3 kommenttia:

  1. Hei,

    Onpas hyvän näköisiä kyljyksiä tullut meidän karitsoista. Uusia karitsoita on syntynyt pikkuhiljaa ja tuntuu että kohta on tiedossa oikein kunnon rysähdys karitsoita. Sen verran mietteliään näköisiä on mammat tuolla navetassa.

    Mukava lukea erityisesti noita lammasohjeita. Täytyy testata itsekin ihan lähiaikoina.

    T. Seppälän tilan emäntä

    VastaaPoista
  2. Teidän karitsat on kyllä niin upean makuisia, etteivät välttämättä edes kaipaisi näin vahvaa maustearsenaalia! Jauhelihasta erityisesti on tullut ihan mielettömiä herkkuja- ei uskoisi miten paljon lihan laaduilla voikaan olla eroja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että maistuu. Tarkoitushan on juuri tuottaa laadukasta ja onnellisen karitsan lihaa. Karitsoilla on mukava kasvaa ja laiduntaa koko kesä vehreillä nurmilaitumilla kirmaillen.

      Poista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!