26.11.2011

Punajuuri-cheddar-crackersit

Pikkujoulukauden mahdollinen hittituote: itse leivotut spelttiset suolakeksit, jotka saavat jouluista väriä punajuuresta ja ihanan makutwistin pitkään kypsytetystä cheddar-juustosta. En taida leipoa jouluksi ollenkaan makeita pipareita vaan pelkästään näitä suolaisia voileipäkeksejä, jotka ovat mainiota naposteltavaa glögin tai jouluoluiden seuraksi! Resepti on vohkittu "..in sock monkey slippers" -blogista, pienin muutoksin:

tee-se-itse joulunpunaiset voileipäkeksit

Punajuuri-cheddar-suolakeksit
(kolme pellillistä)

200 g pitkään kypsytettyä cheddar-juustoa (extra mature)
60 g voita
2-3,5 dl täysjyväspelttijauhoja (+ jonkin verran leivontaan)
1 rkl kuorimattomia seesaminsiemeniä
2 rkl pellavansiemeniä
4 rkl soseutettua punajuurta (kypsää)
1 rkl kuohukermaa
0,5-1 tl suolaa (+ sormisuolaa koristeluun)

Surauta kaikki ainekset tehosekoittimessa hienoksi taikinaksi. Käytä jauhoja ensin vain 2 desiä, ja lisää niitä tarvittaessa enemmän- määrä riippuu punajuurisoseen nestepitoisuudesta, joka voi vaihdella melkoisesti. Ideana on saada leivottavaa taikinaa, ei liian kovaa, mutta kuitenkin sellaista, ettei se tartu heti pöytään tai kaulimeen. (Itse paahdoin punajuuria kuorineen muutaman tunnin 175 asteisessa uunissa, annoin niiden jäähtyä, kuorin ne ja soseutin tehosekoittimessa hienoksi soseeksi. Lykkäsin lopun soseen pakastimeen odottelemaan punajuurisosekeiton nälkää.) Taikina kannattaa nostaa jääkaappiin puoleksi tunniksi vetäytymään, jonka jälkeen leivonta on helpompaa.

raaka taikina on mahtavan pinkkiä hämärässäkin

Kaulitse taikina 3-5 mm paksuiseksi levyksi ja ota siitä piparkakkumuotilla haluamasi mallisia keksejä. Taikina "kuplittuu" hauskasti uunissa voileipäkeksien/crackerssien tapaan, joten isompiin kekseihin kannattaa tökkiä haarukalla reikiä tasaisemman lopputuloksen saamiseksi. Jos tavoitteena on tehdä suolakeksejä, keksien pinnalle voi ripsotella muutaman suolakiteen. (Kannattaa toki muistaa, että juustokin on melko suolaista.) Paista keksejä levinpaperin päällä 200 asteisessa uunissa (keskitasolla) 8-12 minuuttia. Aika riippuu taikinan paksuudesta ja keksien koosta- lopputuloksen pitäisi olla rapeaa, muttei kuitenkaan palaneen juuston makuista. (Jos keksit tuntuvat liian pehmeiltä, sen kun lykkäät ne takaisin uuniin hetkeksi, ei käy kuinkaan!) Anna keksien jäähtyä mielellään ritilällä ja rouskuttele esim. ystävien kanssa jouluoluita maistellessa.

rakenne on tosiaan rouskuvaa

6 kommenttia:

  1. Ja näitähän tehdään (jos keritään...) !!!

    VastaaPoista
  2. Nää on varmaan jänniä, kun näyttää ihan pipareilta, mutta ovatkin sitten suolaisia. Voivat olla aika hyvä yllätys vieraille. Mihin jouluoluisiin ootte muuten tykästyneet?

    VastaaPoista
  3. Ihania! Taidan kokeilla mantelijauho&psyllium-yhdistelmällä.

    VastaaPoista
  4. Nanna: kerkiimisen kanssa tulee kyllä näin joulun alla ongelmia, mulla on niin korkea pino erilaisia kirjoja ja lehtiä "pitää kokeilla"-laputettuina että on varmaan seuraavaksi viideksi jouluksi hommaa:)

    Hiidenuhma: jes! Kokeile! Meinasin itsekin kokeilla näitten skarpinnusta jossain vaiheessa- olisikin erinomaista jos saisin sulta valmiin ohjeen;)

    Ankerias: omat suosikit tähän mennessä maistetuista on ehdottomasti Ayingerin Winter-Bock, Mikkellerin Santa's Little Helper ja N'Ice Chouffe. Jälkkärijuomana Lindemansin Cuvee Brut on mahtava myös vähemmän oluista nauttiville, ja joulupöydän oluena meillä on perinteisesti ollut jumalainen savuolut Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock (ei taatusti kirjoteta noin..). Oon ehdollistunut jo niin hyvin tuohon Urbockkiin jouluaattojuomana, että kaikki savuoluet maistuu suussa "joululta" vaikka niitä maistelis keskellä kesää:)

    VastaaPoista
  5. No niin! Nyt tiedän taas mitä ostaa. Ja helppoi noi saksalaiset nimet :) Ootko muuten koskaan miettinyt, että alkaisit vetämään olutkursseja kiinnostuneille?

    VastaaPoista
  6. Heh, olutkursseja oiskin kiva ruveta vetämään heti kun osaisi vähän enemmän- oluita on niin kauhian valtava valikoima, että tyylilajien oppimiminenkin tuntuu vievät kauheasti aikaa! (Itseasiassa mulla on viikon päästä kokkiopintoihin liittyvä tentti oluen valmistusmenetelmästä ym, jännittää vähän pääsenkö edes sitä läpi!)

    Jyväskylässä on muuten just perustettu yhden miehen yritys, jonka tavoitteena on järjestää sellaista helppotajuista olutkurssitusta "aloittelijoille". Ensimmäinen Talviolut- makukoulu järjestettiin tällä viikolla Old Brick's Inn-ravintolassa, ja jatkoa lienee tulossa- odottelen mielenkiinnolla mitä tuleman pitää! (Mika Silajärven firma: Oluton, nettisivuilta ei vielä löytynyt mittään..)

    Nuo nimet on kyllä kammottavia- vielä kun en ole koskaan opiskellut saksaa, muistan pulloista lähinnä etiketit: kiva aina pyytää puolisoa tuomaan töistä tullessaan jotain tiettyä olutta tyyliin "se pieni pullo missä on niitä savupiippuja joka on siinä keskihyllyllä..":D

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!