28.6.2011

Olutmatkaajan Köpis – Kööpenhamina syöden ja juoden osa 3

”On kirjainten tuhlausta kertoa tanskalaiselle, miksi, miten, minkä kunniaksi ja milloin juodaan olutta. ”   - Tage la Cour

Itsehän haluan tuhlata jokusen kirjaimen kertoakseni suomalaisille matkailijoille, että Kööpenhaminassa piipahtavan kannattaa totisesti juoda olutta. Sillä sitähän riittää. Jos unohdetaan suosiolla Carlsbergit ja Tuborgit, oluen ystävän on helppo saada päiväohjelmansa täyteen hyppelemällä kuppilasta kauppaan, kioskiin, toiseen kuppilaan, panimoravintolaan jne jne. Ja tuliaisia varten kannattaa suosiolla varata reissuun yksi tyhjä matkalaukku..

Høkeren

Varsin mainio ja kattava listaus olutmatkaajan Köpiksen nähtävyyksistä osoitteineen löytyy Olutoppaan Wikistä. Seuraavassa lyhyt katsaus niihin paikkoihin joissa ennätimme jollain tavalla käydä:

Panimoravintoloita kaupungista löytyy useita. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisin mieluusti jäänyt tutustumaan varsin kiinnostavalta vaikuttavaan ruokalistaan Nørrebro Bryghusissa, jossa tällä kertaa herkuttelimme ainoastaan panimon omilla oluilla. Niinikään pelkkään juomatarjontaan tutustuimme myös BrewPub Københavnissa, jossa tarjolla oli viiden hanaoluen maistiaissampler – hauskasti nimetyt oluet maistuivat ikävä kyllä varsin vetisiltä ja väljähtyneiltä, eivätkä erityisemmin houkutelleet jäämään ravintolaan sen pidemmäksi aikaa.

BrewPub København

Tivolin portin läheltä löytyneessä Bryggeriet Apollossa ruoka oli jotensakin keskinkertaista- osa tilatuista pääruoka-annoksista oli ihan kelpoa sapuskaa, osan pelastivat vain ”ihan ok” –jälkiruoat. Testatut panimon omat oluet olivat melko lailla samaa sarjaa, ihan jees muttei mitään mullistavaa. Ruokaa maisteltiin myös Tivolin keskellä olevan lammikon rannalta löytyneestä Færgekroen Bryghusissa. Kyseisen panimon (tylsähköt) oluet toimivat varsin raikkaina janon sammuttajina kieputtimissa kiljahtelusta käheytyneelle kurkulle, ja sesonkituotteitakin ansiokkaasti sisältäneestä ruokalistasta löytyi suussa sulavaa oluessa kypsennettyä lammasta. 

Færgekroen Bryghus

Ja mitä niihin keittiöttömiin olutravintoloihin tulee, herkkuja riitti! Nørrebrosta löytyvässä pikkuruisessa Ølbarenissa olisi viihtynyt useammankin illan – olutvalikoima oli varsin runsas, maistamaan pääsi halutessaan myös oluesta tislattuja viinoja. Nørrebrosta keskustaan päin oli näppärä poiketa boheemin katukuppilan oloiseen Plan B:hen, josta olisi saanut myös kahveja ja lounasta. Vinyylilevyjen pyöriessä kelpasi totisesti maistella kiinnostavia hanaoluita ja viettää tovi jos toinenkin laajaa pullovalikoimaa ihmetellen. 

aina voi valita suunnitelma b:n

Keskustan ei-ihan-niin-kiinnostavassa Lord Nelsonissa oli jostain mystisestä syystä tarjolla lähes pelkkiä jouluoluita, vaihtuvasta hanavalikoimasta löytyi seurueen siiderinjuojan onneksi myös omenaisia herkkuja. Oma suosikkini kaikista katsastetuista pubeista oli kynttilävalaistu Ørsted Ølbar – edelleen varsin runsas valikoima oluita sekä hanassa, että pulloissa, ja enemmän tilaa istuskeluun kuin aiemmin mainituissa kuppiloissa. Ja sattumaa tai ei, aivan majapaikkamme vierestä ”sattui” löytymään Mikkeller Bar - ihanan yksinkertaisen tyylikkäästi sisustetusta pikkubaarista riitti maisteltavaa koko lomaviikolle, joskin iltaisin ja öisin asiakaskunta oli vallannut kuppilan lisäksi pitkän pätkän katua, ja baaritiskille pääseminen vaati hiukkasen enemmän kärsivällisyyttä.

Mikkeller Bar

Ja sitten ne tuliaiset. Kiitos kotimaan saunakalja-voittoisen olutkulttuurin, nuivahkon alkoholipolitiikan, sekä väsymättä tuskallisen painavia matkalaukkuja kantavan puolison, ulkomaantuliaisina tulee lähes poikkeuksetta raahattua kotiin sekalaisia otantoja erilaisten pienpanimoiden tuotannoista. Niin nytkin. Köpiksessä olutherkkuja löytyi peräti neljästä asiaansa uskovasta putiikista. Itse jaksoin ihmetellä pikkuruisen Barley Winen, Høkerenin ja Kihoskin valikoimat, näiden lisäksi tuliaisia haalittiin muiden reissaajien toimesta myös Ølbutikenista.

Barley Wineen ei mahtunut montaa asiakasta kerrallaan

Ainakin kolmessa ensimmäisessä kaupassa oluita löytyi myös kylmästä (Barley Winen henkilökunta jopa laittoi pyynnöstä muutaman toivepullon kylmenemään seuraavaa visiittiä varten), ja jääkaappikylmien pullojen mukaan sai tarvittaessa myös kertakäyttömukeja. Itse arvostin eniten myöhään auki olevaa Khioskia, josta löytyi laajan kylmän olutvalikoiman lisäksi esim. muffineita yönälkään sekä sekalainen valikoima elintarvikkeita aamiaistarpeiksi. Ja koska ainoat tanskankieliset osaamani sanat ovat ruoka (mad) ja olut (øl), tarttui yhdestä olutputiikista mukaani myös keittokirja ”Mad med øl”..

Kihoskh - keidas yöhämärässä vesisateessa vaeltajalle

Ja mitä siihen reissun parhaimpaan oluttuopilliseen tulee, kaiken edellisen hehkutuksen ja lukuisten upeiden pienpanimotuotteidenkin jälkeen on todettava, että ylivoimaisesti upeimmalta maistui se tylsääkin tylsempi lime-lohkon kanssa tarjottu Hoegaarden kivuttuani helteessä Von Frelsels Kirkenin 400 porrasta.. 

ja sit loppui loma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!