14.4.2011

Juuripersiljainen saksanpähkinä-linssikeitto


Tänään tunsin pitkästä, pitkästä aikaa puhdasta mielenkiinnottomuutta keittiöhommia kohtaan. Koska jo parin edellisen päivän päivälliseni olivat koostuneet lähinnä pashasta ja suklaamunista, oli jo ikään kuin pakko kehittää jotakin muuta syötävää (=siis pashakin oli loppunut). Töistä jo kertaalleen kotiin raahauduttuani en missään tapauksessa halunnut liikahtaa pois kotisohvan lähettyviltä, joten syvään huokaisten (=ääneen kovaa kiroten) rempaisin kurjan jääkaapin oven auki ja valmistauduin jo henkisesti tilaamaan pizzan ja viettämään loppuillan suloisessa sokerikoomassa (ei oikeastaan mikään huono vaihtoehto). Mutta sillä silmänräpäyksellä, kun kiukkua leimuava katseeni porautui vihanneslokeroon, tunsin taas syvää rakkautta koko maailmaa kohtaan ja kirosanat vaihtuivat ihastuneisiin henkäisyihin: juuripersiljaa! Olin hankkinut itselleni vieraat juurekset jo aiemmin mutta unohtanut ne autuaasti samoin tein. Kyseinen maustejuures osoittautui kuitenkin - kokkausinnostuksen palauttamisen lisäksi - sen verran mainioksi tapaukseksi, että tämän arkisen kasviskeiton resepti ansaitsee tulla tallennetuksi. Olkaatten siis hyvä: ylistys persiljalle! 

nämä ainekset eivät paljoa lisämausteita kaipaa

Juuripersiljainen saksanpähkinä-linssikeitto

2 rkl rypsiöljyä
1 keskikokoinen purjo (n. 200 g) viipaloituna
½ tl kurkumaa
reilu kourallinen saksanpähkinöitä (n. 50 g) rouhittuna
4 juuripersiljaa (kuorittuina n. 200 g) viipaloituina
4 porkkanaa (kuorittuina n. 200 g) viipaloituina
palanen juuriselleriä (kuorittuna n. 70 g) pienen pieninä kuutioina
2 dl punaisia linssejä huuhdottuina
n. 12 dl vettä
1 tl ruokosokeria (ei välttämätöntä, mutta pyöristää makuja)
0,5 dl appelsiinimehua
suolaa

tarjoiluun n. 1rkl saksanpähkinäöljyä ja 1rkl tuoretta/pakastettua lehtipersiljaa per annos

soppa on parasta kun yttiöljyn sekoittaa juuri ennen tarjoilua sekaan

Kuullota purjoa rypsiöljyssä kattilan pohjalla kunnes se on pehmennyt. Lisää joukkoon kurkuma ja saksanpähkinät ja kypsennä pari minuuttia. Kippaa seuraavaksi kattilaan porkkanat, juuripersiljat, selleri ja linssit ja sekoittele jälleen pari minuuttia. Kaada sitten kattilaan vesi ja keitä maltillisesti kunnes juurekset ovat pehmenneet (talviporkkanoiden kanssa kesti parikymmentä minuuttia). Mausta sokerilla, appelsiinimehulla ja suolalla ja anna muhia vielä muutama minuutti. Tarjoile soppa saksanpähkinäöljyyn sekoitetun persiljasilpun kanssa (koristeena tai sekaan sekoitettuna), pinnalle voi vielä ripotella kuivalla pannulla paahdettua saksanpähkinärouhetta koristeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!