9.1.2011

Päärynäistä naudanlihaa – Pulgogi

Ehkäpä mieluisin joululahjani saapui postilaatikkoon vasta lähempänä loppiaista: Niki Segnitin ”The Flavour Thesaurus” (Bloomsbury 2010). Nopean selailun perusteella kirja on todellinen helmi! Kirjoittaja on koonnut yllättävänkin listauksen erilaisia hyvin toimivia makupareja, sisällyttäen mukaan myös joitakin reseptejä aiheisiin liittyen. Jo pelkkä sisällysluettelon vilkuilu herättää ideoita ja ihmetystä, ja se on kuvittamattomalta kirjalta melkoinen saavutus!

Pyysin ruokakauppailemaan lähtevää avoketta valitsemaan kirjasta yhden häntä kiinnostavan makuparin ja tuomaan sen mukaiset raaka-aineet mukanaan. Epäilin jo kohtaavani jääkapissa pekonia ja munia, mutta yllätyksekseni minua odottikin varsin hauskana haasteena naudan syvämureutettu ulkofilee ja päärynöitä! Muistelen kyllä syöneeni pihvien lisäkkeenä päärynäistä salaattia suhteellisen usein, mutten koskaan edes harkinneeni valmistaa lihaa päärynän kanssa. 

inspiroidu! (miten niin keittokirjat eivät voi olla sisustuselementti?)

Lukiessani päärynän ja naudanlihan yhdistämisestä ”The Flavour Thesaurus”-teoksesta, selvisi että yhdistelmä on suosittua kahdessa Korealaisessa ruokalajissa, Yuk hwe:ssä (raakaa naudanlihaa) ja Pulgogissa. Naudan lihan parina ei kuitenkaan ole tavallinen päärynä, vaan Nashi - omenapäärynä. Muistan syöneeni omenapäärynää parikin kertaa, ja maun olleen aika tarkalleen omenan ja päärynän sekoitus: todella mehukasta muttei aivan niin makeaa kuin ylikypsä päärynä, ja hedelmäliha on lähempänä rouskuvaa kuin pehmeää. Kirja ei antanut valmista reseptiä, mutta luetteli että Korealainen pulgogi tai bulgogi valmistetaan nopeasti paistetusta suikaloidusta naudasta, jonka marinadissa on raastetun omenapäärynän lisäksi sitruunamehua, riisiviiniä, seesamöljyä, seesamsiemeniä, valkosipulia, soijaa ja sokeria. Huolimatta siitä, etteivät päärynät nyt olleet omenapäärynöitä, otin annetun haasteen vastaan ja rakensin aterian naudasta ja päärynöistä. Ja tulos oli sen verran herkullinen, että rohkenen totisesti päästää avokkeen ruokaostoksille kirja apunaan jatkossakin!

kuvittele kuvaan myös viininpunaa hehkuvat viinirypäleet

Päärynäistä nautaa – Korealainen pulgogi
(kahdelle)

300g suikaloitua naudan ulkofilettä
2 rkl paahdettua seesamöljyä
vajaa 1 rkl kiinalaista soijakastiketta
2 tl sitruunamehua
1 tl japanilaista riisiviiniä (sakea)
0,5 tl sokeria
1 rkl kuorimattomia seesamsiemeniä
1 pieni puolikypsä (omena)päärynä raastettuna
2 valkosipulin kynttä puristettuna

vajaa 1 rkl rypsiöljyä paistamiseen

Sekoita marinadi ja anna lihan marinoitua ainakin 3 tuntia. Ota liha huoneen lämpöön puoleksi tunniksi ja paista nopeasti kuumalla (wokki-)pannulla tilkassa rypsiöljyä. Tarjoile päärynäisen sinihomejuustosalaatin kanssa. Päärynä möhjööntyy marinadissa aivan mielettömän herkulliseksi kastikkeeksi, ja täydentää makeudellaan voimakkaan paahteista seesamöljyä ja suolaista soijakastiketta uskomattoman hyvin!


hykerryttävän herkullisia onnistumisen hetkiä kokeellisessa kotikeittiössä

Päärynäinen sinihomejuustosalaatti
(kahdelle)

2 rkl manteleita
1 rkl saksanpähkinäöljyä
2 reilua kourallista salaattisekoitusta
2 rkl sinihomejuustoa
1 keskikokoinen kypsä päärynä
punaisia viinirypäleitä

Leikkaa mantelit terävällä kokkiveitsellä kahteen osaan ja paahda kuivalla paistinpannulla kunnes saavat hieman väriä. Kaada kulhon pohjalle saksanpähkinäöljy ja sekoita tulikuumat mantelit siihen. Anna jäähtyä hetkinen ja lisää sitten kulhoon salaatit. Sekoita kunnes öljy on sekoittunut kaikkeen salaattiin. Lisää pieneksi kuutioitu päärynä, puolitetut viinirypäleet ja murenna sekaan sinihomejuusto. Herkuttele päärynäisen naudan kanssa. 

(Ai niin, kirjaa selatessani ilahduin että myös edellä mainitun kirjan kirjoittaja oli todennut punajuurten ja anjovisten sopivan keskenään! Ja punajuurten ja tillin! Ja punajuurten ja kapristen! Hahaa! Ei siis lainkaan tuhoontuomittu yritys tuo väkertämäni punajuuri-jansson..)

2 kommenttia:

  1. Just saman kirjan hain postista perjantaina... :) Tosin kansi on eri näköinen, vissiin tekevät jenkkimarkkinoille eri kannella.

    En ole vielä kauheasti ehtinyt perehtyä, mutta vaikuttaa kovasti kiintoisalta!

    VastaaPoista
  2. Nyt vähän pidemmällä kirjaa selailtuani voisin sanoa että varsin hyvä perusteos on kyseessä! Suuria ahaa-elämyksiä ei ehkä kuitenkaan löydy ihan jokaiselta sivulta, mutta sisällysluetteloa vilkaisemalla voi arkenakin nopeasti muistuttaa mieleen ruoka-aineita joita tulee harvemmin käytettyä.

    Tykkään myös kirjailijan tyylistä: jos mielipiteet ovat omia, se on ihan reilusti myönnetty. Itseäni ärsyttää monesti keitto- ym. kirjoissa yleistäminen: jos kaviaari on jollekin suuri herkku, ei se välttämättä toisen suuhun maistu kovin kummoisele..

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!