15.1.2011

Karppi peltileipä, hauskat kasvistahnat ja sananen öljyistä

Vähähiilarisiin leipävirityksiin käytetään melkoisen usein juustoa. Minä kuitenkin syön juustoni mielellään sellaisenaan, joten karppileivistä valitsen mieluummin minuuttisämpylän tyyppiset leivonnaiset. Satunnaiseen leivänhimoon syön kyllä hyvällä omallatunnoilla höttöistä vehnäleipää jota on ihana dipata oliiviöljyyn, balsamicoon ja suolaan, mutta välillä tulee kausia jolloin pehmeää leipää tekee mieli syödä useamminkin. Sellaisina kausina leivänpäällystahnoja on fiksumpi levitellä hiilihydraattitietoisemmin valmistetulle leivälle. Tässä yksi versio ihanan pehmoista peltileipää, joka sisältää valtavasti hyviä kuituja ja kasvirasvoja. Käytännössä kuivat aineet voi korvata millä tahansa mitä kaapista löytyy: pähkinöitä, siemeniä, leseitä.. Postauksen lopussa myös jokunen vinkki hauskoihin leivänpäällyksiin!

skarppina! tahnaa mm. punajuurista ja saksanpähkinöistä

Vähähiilihydraattinen peltileipä
(pellillinen)

4 kananmunaa
3 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl sokerijuurikaskuituhiutaleita (Fibrex)
1 rkl pellavansiemeniä
2 rkl seesaminsiemeniä
1 dl mantelijauhoa
1dl vehnäleseitä
1 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
0,5dl öljyä
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa

Vispaa kananmunat rikki ja sekoita niiden kanssa jogurtti, psyllium ja fibrex. (Psylliumin ansiosta valmis leipä ei murene vaan on pehmeää ja kuohkeaa. Fibrexin voi jättää poiskin, siemenistä ja pähkinöistä tulee kyllä reilusti kuitua!) Sillä välin kun psyllium ja fibrex turpoavat, jauha mixerillä tms. auringonkukan- ja kurpitsansiemenet rouheaksi jauhoksi. Sekoita tämän jälkeen kaikki ainekset sekaisin sileäksi taikinaksi. Laita uunipellille leivinpaperi ja öljyä se kevyesti. Levitä taikina öljytylle leivinpaperille ja paista 225 asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Anna tasaantua pari minuuttia ja kumoa leipä vielä kuumana kääretorttupohjan tavoin puhtaalle leivinpaperille. Jäähdytä ritilän päällä ja leikkaa annospaloiksi. Leipä säilyy parhaiten jääkaapissa. Jääkaapista otetun leivän voi lämmittää näppärästi leivänpaahtimessa- tämä pysyy kyllä hyvin koossa! (Ei kuitenkaan kannata paahtaa liikaa, palanut kananmuna ei maistu hyvältä..)

kuohkean ja pehmoisen leivän pinta on saanut enempi väriä kuin pohja

Leiväkkeen päälle voi laittaa välillä muutakin kuin juustoa ja leikkeleitä, hauskoja makuyhdistelmiä syntyy erilaisilla tahnoilla! Alla esimerkkinä reseptit hauskaan punajuuri-saksanpähkinätahnaan,  raikkaaseen herne-avokadotahnaan ja rypsimajoneesiin. Kannattaa testata myös vaikkapa herne-hummusta, porkkana-hummusta, sinappista kalkkunatahnaa tai tahnaa paahdetuista paprikoista.

Öljy kannattaa valita oman maun mukaan kylmäpuristettuna neitsyenä. Kypsennettävään leipätaikinaan ei öljyn maku hirveästi vaikuta, mutta kypsentämättömässä kasvistahnassa öljyn maku on hyvinkin vahvassa roolissa. Saksanpähkinäöljy on mukavan mieto vaihtoehto voimakasaromiselle oliiviöljylle, hyvin tahnoissa toimii myös (paahtamaton) seesamiöljy (em. linkin takana hyvä artikkeli sen terveellisyydestä!). Salaattien kumppaniksi en voi vastustaa Kreetalla tuotettua ruohonvihreää öljyä: jumalaisimpia kreetalaisia oliiviöljyjä löytyy ruokakaupoista kahdenlaista, Gaean hiilineutraalia(!) herkkua ja erittäin matalahappoista Sitiaa. Saatavilla on myös mm. avokadoöljyä, mutta hinta oli ainakin lähikaupassa turhan suolainen.. (Suosittelen maistelemaan erilaisia öljyjä sellaisenaan tai vaikka patongin kanssa- erot ovat huikeita!) Kannattaa myös muistaa, että öljyn kuumennus hävittää herkkuaromit, eli paistamiseen ei kannata hyviä öljyjä tuhlata (aiheesta lisää täällä)!


punajuuritahnaa voi käyttää peston tapaan kuumennettunakin

Punajuuri-saksanpähkinätahna 

300 g punajuuria (n. 4 pientä)

70 g saksanpähkinöitä
20 g parmesan-juustoa
0,5 dl saksanpähkinäöljyä
1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa

Keitä punajuuret kuorineen täysin kypsiksi, jäähdytä ja kuori. Surauta kaikki ainekset mixerillä tahnaksi, mausta halutessasi vaikkapa mustapippurilla ja salvialla tai nauti sellaisenaan. 

ihanan kesäinen maku

Herne-avokadotahna 

200g pakasteherneitä
2 avokadoa
0,5 dl hyvää oliiviöljyä
1,5 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa ja mustapippuria

Sulata herneet, halkaise kypsät avokadot, poista kivi ja kuoret. Surauta kaikki aineet mixerillä tahnaksi, lisää makusi mukaan hieman suolaa ja mustapippuria. Myös tuore minttu sopii seokseen ihanasti!

voimakas rypsi taipuu luonteikkaaksi majoneesiksi

Rypsi-majoneesi

1 munankeltuainen
1 reilu tl väkevää suomalaista sinappia
1-1,5 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
reilu 1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria

Vispaa huoneenlämpöisen munan sekaan sinappi, ripaus suolaa ja mustapippuria ja noin puolet etikasta. Vispaa sitten sekaan öljy pikku hiljaa ohuena vanana (parhaiten tämä tuntuu onnistuvan sauvasekoittimen lankavispilällä korkeassa ja kapeassa astiassa). Majoneesi juoksettuu jos öljyn lisää liian nopeasti! Tarkista maku ja lisää loput etikat ellei maku ole jo liian etikkainen. Kannattaa huomioida, että rypsiöljy on erittäin voimakkaan makuista, ja jos maku ei sellaisenaan miellytä, ei se miellytä myöskään majoneesissa. Tällä samalla reseptillä voi tehdä majoneesin mistä tahansa muustakin öljystä- sinappi kannattaa silloin vaihtaa makeampaan dijon-sinappiin.

vasemmalla rypsi-majoneesia ja makeaa paprikaa

(Ravintosisällöistä kiinnostunut voi napsutella reseptin Finelin ruokakoriin. Jos Finelistä ei löydy esim. turkkilaista jogurttia, sen kuin valitsee tilalle jonkun maitotuotteen jonka rasvapitoisuus on samaa luokkaa (10%) – ravintosisältö ei silloin ole ihan sama, mutta ihan hyvin suuntaa-antava!)

peltileipä pysyy mainiosti koossa myös leivänpaahtimessa

2 kommenttia:

  1. Kiinnostavaa luettavaa öljyistä. koetin vielä lukea linkkiä öljyn käyttämisestä paistamiseen, muttei sinne pääse jos ei ole tunnuksia johonkin lehden nettiversioon..

    VastaaPoista
  2. Ohhoh, linkki on näköjänsä vanhentunut- kokeileppas löytyisikö tällä:
    http://www.nytimes.com/2010/11/17/dining/17curious.html?_r=1&scp=1&sq=kitchen%20oil%20change%20frying&st=cse

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!