31.10.2010

Paahtopaistia porter-kastikkeella, kanelista bataattia ja paistettua lehtikaalta

Saan ihan hulluja kicksejä yhden naisen kokkisotimisesta! Otetaan sekalainen valikoimia sekalaisia raaka-aineita ja ruvetaan hommiin. Jos aikaa on, selataan keittokirjoja ja sovelletaan kiinnostavia reseptejä (tai yleensä löydetään monta pitää-kokeilla-reseptiä muttei mitään olemassa oleville raaka-aineille olevaa..) Parin tunnin päästä kutsutaan joku sopiva uhri pöydän ääreen ja katsellaan muuttuuko uhrin ilme kauhunsekaiseksi ovea pälyileväksi irvistykseksi vai nouseeko kasvoille hämmästynyt ”tämähän on hyvää” –virne. Aina yhtä hauskaa! Parhaimmillaan lopputulos on toistamisen arvoinen, pahimmillaan "joutuu" tilaamaan herkullisen pizzan suoraan kotiovelle lähipizzeriasta. (Jälkimmäistä ei ole tainnut vielä tapahtua, vakio uhrini (avoke) kun on ärsyttävän kaikkiruokainen..)

Tänään pikkuisen krapulainen ahmija aloitti aamun toteamalla avokkeen varustaneen jääkapin kahdella bataatilla ja pikkuisella palasella naudan paistia. Aamukahvia siemaillessa tuli selattua iso kasa keittokirjoja ja päivän pakollinen neljän seinän sisältä poistuminen suuntautui markettiin hankkimaan uutta paistolämpömittaria rikkoutuneen tilalle. Samalla mukaan tarttui syksyn kenties viimeiset lehtikaalit. Naudanpaistin, bataattien ja lehtikaalin lisäksi asetin henkilökohtaisen kokkisotani lisähaasteeksi käyttää jo jonkin aikaa sitten äidiltäni lahjaksi saamaani Lekuen höyrykäärettä.

pikkupaisti mahtuu juuri ja juuri pikkuiseen höyrykääreeseen
Paahtopaistia höyrykääreessä
(n. 3 annosta)

puolen kilon naudan paistipala
juoksevaa kasvirasvaseosta tms
suolaa, mustapippuria

Ota paisti huoneen lämpöön suunnilleen tunniksi. Huuhdo liha ja kuivaa se talouspaperilla. Käytä paistipalaa kuumalla paistinpannulla pienessä määrässä rasvaa molemmin puolin kunnes se saa kauniin värin. Hiero ruskistetun paistin pintaan myllystä suolaa ja mustapippuria. Tökkää paksuimpaan kohtaan lämpömittari, asettele paisti höyrykääreeseen tai paistopussiin ja laita uuniin n. 125 asteeseen kunnes paistin sisälämpö on 55 astetta. (Meidän uunissa höyrykääreessä puolen kilon paisti kypsyi tähän alle tunnissa) Ota paisti pois uunista ja anna vetäytyä höyrykääreessä  ainakin viisitoista minuuttia (sisälämpö nousee vielä tässä vaiheessa n. 60-65 asteeseen). Leikkaa poikkisyittäin ohuiksi siivuiksi.

höyrykääreessä paisti jää mukavan meheväksi
Kanelinen bataattilisäke
 (n.3 annosta)

400g bataattia kuorittuna ja pestynä
1rkl oliiviöljyä
20g voita
50g sokeria
1tl kanelia
0,5tl suolaa
pari suikaletta pestyä sitruunan kuorta
puolikkaan appelsiinin mehu
vettä

Viipaloi bataatti puolen sentin viipaleiksi. Laita viipaleet kattilaan kaikkien muiden ainesten kanssa ja kaada päälle vettä sen verran että bataatit hädin tuskin peittyvät. Hämmennä ja kuumenna kiehuvaksi. Kun neste kiehuu, alenna lämpöä ja jätä kannen anne hautumaan 15 minuutiksi. Ota sitten kansi pois, hämmennä varovasti ja anna sitten kiehua hiljalleen 40 minuuttia. Tässä vaiheessa älä hämmennä bataatteja etteivät ne hajoaisi- heiluttele vain kattilaa varovasti ettei mikään pala pohjaan. Valmiina bataatit ovat reilusti kypsiä mutteivät kuitenkaan puuroa- neste on tiivistynyt makeaksi kastikkeeksi.
 (alkuperäinen resepti kirjasta ”Hillasoilta oliivilehtoihin – ruokaohjeita maailmankylästä” Kiros, Tessa WSOY 2006)

appelsiini ja kaneli maustavat makean bataatin lähes jälkiruokamaiseksi
Paistettua lehtikaalta
(n.3 annosta)

n.1 litra suikaloitua lehtikaalta (poista kaikkein kovimmat lehtiruodit)
1 pieni porkkana suikaloituna
1 pieni omena suikaloituna
ruokalusikallinen voita
1dl vettä
ruokalusikallinen tummaa balsamicoa

Sulata voi pannussa, pyörittele siinä porkkanaa ja kaalia muutama minuutti, lisää vesi ja balsamico ja hauduta kunnes kaali on kypsää. Mausta mustapippurilla ja suolalla ja lisää kypsymisen loppuvaiheilla omenasuikaleet.
(alkuperäinen resepti kirjasta ”Talvitunnelmia” Bergenström Anna & Fanny, Otava 2000)

balsamicon makeus taittaa mukavasti lehtikaalin väkevyyttä
Porter-kastike paistille

Halusin tehdä paistille vahvan makuisen ruskean kastikkeen joka ei säikähtäisi bataatin imelyyttä eikä lehtikaalin väkevyyttä. Pelkkä lihaliemeen tehty ruskea kastike olisi vähän turhan tylsä, joten päätin testata kuinka toimisi punaviinikastike jossa punaviini olisi korvattu oluella. Ikävä kyllä tummien ruuanlaitto-oluiden valikoima rajoittui jääkaapissa yhteen porter- pulloon. Seuraavan kerran käyttäisin kastikkeeseen jotain hieman miedompaa olutta, ehkäpä Guinnesia..
 
kastikkeeseen hieman liian väkevää
Porter-kastike
(n.3 annosta)

1rkl voita
1rkl hienoksi hakattua punasipulia
valkopippuria myllystä
0,5rkl tomaattipyreetä
1rkl vehnäjauhoja
2dl vettä + puolikasta lihaliemikuutio (tai valmista lihalientä/ paistolientä)
0,5rkl vähäsuolaista soijakastiketta
1dl portteria
mustapippuria myllystä

jäähtyneen kastikkeen kuvat ovat aina yhtä houkuttelevia..
Sulata puolet voista ja kypsyttele siinä sipulia, valkopippuria ja tomaattipyreetä muutama minuutti. Ripottele sekaan jauhot ja vispaa sekaan kylmä vesi. Kiehauta koko ajan sekoittaen ja lisää sitten liemikuutio, soijakastike, olut ja mustapippuri. Keitä 10-15 minuuttia kunnes kastiketta on enää 2dl. Tarkista maku, lisää tarvittaessa musta- ja/tai valkopippuria, ota kattila pois liedeltä ja lisää vielä loput voista kiillottamaan kastike.
 (ohje muokattu punaviinikastikkeen reseptistä Tammen Keittokirjasta (Tammi 2002) 

Kokonaisuutena ateria oli varsin hauska! Imelän mausteiset bataatit, väkevä lehtikaali ja voimakas ruskea kastike yhdistettynä ihan vain suolalla ja pippurilla maustettuun paahtopaistiin maistui kurpitsalyhdyn valossa piristävän erikoiselta. Seuraavalla kerralla vähennän bataattien sokerin määrää ja vaihdan kastikkeen oluen johonkin pikkuisen miedompaan.. 

sopii myös halloween-päivälliseksi

1 kommentti:

  1. Oi nom minkä näköinen tuo paisti on!! Kuola vaan valuu.. Oon myös aina haltioissani tuollaisista kasvislisäkkeistä musta ihan järkyttävän hyvää kun kuullottaa pannulla lisäkkeeksi ruusukaalia, kukkakaalia, sipulia ja sieniä. omnom

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!