20.10.2010

Kuorsaajan punajuuripata

Nukuin viimeyön sohvalla paossa avokkeen unensärkevää kuorsausta. Kurjasti nukutun yön jälkeen päätin kiukuissani että kuorsaaja rupeaa nyt laihduttamaan (mitä enemmän painoa, sitä pahemmat korinat). Avokkeen hoikistus-projekti alkoi siten, että söin ihan yksin kaikki jäljellä olleet korvapuustit aamupalaksi. Eivätpä päädy kuorsaajan napaan.
Kurkkaus jääkaapin unohtuneiden vihannesten lokeroon sinetöi päivän menun:

Punajuuripata

sipuli
n. 1rkl rypsiöljyä
n. 1dl tummaa soijarouhetta kuivana
pari kynttä valkosipulia
lihaliemikuutio
reilu kilo punajuuria
n. 2rkl omenaviinietikkaa
pätkä isosta palsternakasta
pala juuriselleriä
pari porkkanaa
pala valkokaalia
pari rkl kasvisfondia
vettä
pari laakerinlehteä
muutamia musta- ja maustepippureita
pari rkl tomaattipyrettä
tarjoiluun: smetanaa ja persiljasilppua

Pieneksi silputtu sipuli kuullotetaan paistinpannulla tilkassa öljyä. Sekaan lisätään kuiva soijarouhe ja hienonnettu valkosipuli. Käännellään hetki ja lisätään tilkka vettä ja murustettu lihaliemikuutio. Lisäillään pikkuhiljaa vettä - aina sen verran ettei soijarouhe pala pannuun kiinni vaan pehmenee pikkuhiljaa. Muhitellaan viitisen minuuttia jonka jälkeen lisätään pieniksi tikuiksi suikaloidut punajuuret ja pari ruokalusikallista etikkaa. Kypsytellään kymmenisen minuuttia jonka jälkeen kipataan kaikki kattilaan. Kattilaan lisätään myös kaikki muut ainekset (muutkin vihannekset punajuurien tapaan pilkottuina) sekä sen verran vettä että koko homma peittyy. Kunhan vesi kiehuu, unohdetaan kattila (kansi päällä!) liedelle miedolle lämmölle pariksi tunniksi. Sekoitellaan välillä. valmis pata näyttää borsch- keitolta mutta ilman lientä. Syödään tuoreen persiljasilpun ja smetanan kanssa.

kuorsaajan annoksesta kiukkuinen kokki jättää smetanankin pois

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!