8.12.2011

Valeankka ja pähkinäpyree - seitania kiinalaisittain

Löysin keittiön joulunalusinventaariota tehdessäni (=etsiessäni mahdollisesti jonnekin unohtunutta suklaalevyä) jauhoja ja jauhojen tapaisia asioita sisältävän laatikon perukoilta suuren purnukan vehnägluteenia ja puolisen kiloa cashew-pähkinöitä. Myös kauan sitten avattu pullollinen sake- riisiviiniä ilkkui ylähyllyllä käyttämättömyyttään. Sakea olen käyttänyt aiemmin "Löytöretki Kiinan keititöihin" -kirjasta löytyviin resepteihin, ja tälläkin kertaa kirjasta löytyi pelastava resepti vehnägluteenille ja riisiviinille. Tämän hetkisen iltalukemiseni, Lindgrenin "Kiehuu! Uusi suomalainen keittiö" -kirjan sivuilta löytyi kuin tilauksesta Aihisen Karin maapähkinäpyreen resepti, joka cashew-pähkinöihin tehtynä passasi paremmin kuin hyvin kiinalaisittain valmistetulle seitanille. Aivan mahtavaa! Molemmat resepteistä päätyvät taatusti kotikeititön luottoresepteihin, erityisesti tuo pähkinäpyree yllätti herkullisuudellaan. Muokkailin alkuperäisiä reseptejä melkoisesti, joten alla omat versioni resepteistä.

pikkasen saattaa kiiltää öljy

Valeankka eli seitania kiinalaisittain
(neljälle)

seitan:
2 dl gluteenijauhoa
hieman vajaa 2 dl vettä
1 rkl kasvisfondia
1-2 rkl maissitärkkelystä (sitoo nestettä, ei välttämätöntä)
2 rkl auringonkukkaöljyä
1 punainen paprika kuutioituna

liemi:
1,5 dl vettä
1 tl kasvisfondia
2 tl soijakastiketta (tai vähemmän- tällä ruoan saa helposti liian suolaiseksi!)
1 rkl sake- riisiviiniä
1 tl ruokosokeria
 
1 tl maissitärkkelystä & 1 rkl kylmää vettä
2 tl tummaa seesamöljyä (paahdetuista seesamsiemenistä)

tämän näköistä on raaka seitan

Valmista seitan sekoittamalla gluteenijauhot kasvisfondilla maustettuun veteen. Vaivaa hetkinen, eli kunnes seoksesta on muodostunut sitkoinen taikinaköntti. Puristele taikinasta pois mahdollinen liika vesi. Leikkaa tai saksi taikinasta pienen suupalan kokoisia palasia (2-5cm x 0,5cm). Kierittele palaset maissitärkkelyksessä. Kuumenna öljy wok-pannussa oikein kuumaksi ja paista siinä seitan-palasia kunnes ne ovat kauttaaltaan ruskistuneita. Nosta wokattu seitan syrjään ja wokkaa seuraavaksi pannussa kuutioitu paprika. Kun paprikaan alkaa ilmestyä ruskeita pilkkuja tai kuutioiden reunat alkavat ruskettua, siirrä myös paprika pois pannulta. Kaada sitten pannuun liemi, kiehauta se ja lisää liemeen ruskistettu seitan ja paprika. Keitä hiljalleen pari minuuttia. Sekoita maissitärkkelyksestä ja vesitilkasta suurus, lisää tahna wokkiin koko ajan sekoittaen ja jatka hiljalleen keittelyä muutama minuutti tai kunnes pannulla oleva liemi on saostunut. Pirskota viimeiseksi ruoan päälle seesamöljyä ja tarjoile ruoka pähkinäpyreen kanssa.

mainio kirja kirjastosta ja äidin askartelemat joulupallot

Pähkinäpyree
(pienet annokset neljälle)

5 salottisipulia (alkuperäisessä reseptissä 3 banaanisalottisipulia)
2 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl vaaleaa seesamöljyä (alkuperäisessä maapähkinäöljyä)
2 dl cashew-pähkinöitä (alkuperäisessä kuorittuja maapähkinöitä)
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta (alkuperäisessä 2 rkl)
1 dl vettä
2,5 dl maitoa
(alkuperäisessä reseptissä lisäksi timjamia, suolaa, sokeria ja mustapippuria maun mukaan, itse en lisännyt mitään näistä)

Pilko salottisipulit ja valkosipulinkynnet ja kuullota ne öljyseoksessa pehmeäksi. Lisää pähkinät ja valkoviinietikka ja kiehauta. Lisää soijakastike, vesi ja maito. Anna kiehua, kunnes noin puolet nesteestä on haihtunut. Lisää mahdolliset mausteet ja soseuta tehosekoittimessa. (Käytin sauvasekoitinta, jolloin tekstuuri jää vähäsen rouheammaksi kuin yleiskoneen teholeikkurilla/ kutterilla soseutettuna.) Pyree on ihan tolkuttoman hyvää myös leivän tms. päällä!

viimeinen kesäkauden olut

Tämän makeahkon täyteläisen itämaisen sapuskan kanssa ruokajuomaksi sopii muuten vallan mainiosti kevyesti humaloitu vaalea lager- itse herkuttelin ruoan hieman vahvemmin humaloidun, hedelmäisen Mikkellerin Burger & Bun L.A. Lagerin kanssa. Kyseinen herkkuolut on ehkä hieman turhan rapsakan kuiva pähkinäpyreelle, mutta tasapainotti ihanasti tuota hassun makeahkoa paprika-seitan-settiä..

2 kommenttia:

  1. Luulen, että olen leipomuksia luodessani joskus erehdyksessä tehnyt vähän seitanin tyyppistä ;)

    VastaaPoista
  2. Hehee, tismalleen sama juttu meikäläisellä- ekat vehnägluteenikokeilut eivät todellakaan ole menneet aivan strömssöläisittäin!:D

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!