28.12.2011

Kriek-juustokakku

Seuraavasta ideasta kiitokset kuuluvat Sitruunaruoho-blogille, joka taannoin kehitti piiraan kirsikkaoluesta. Muokkailin piiraan hieman vähemmän makeaksi jälkkäriksi nautittavaksi kirsikkaisen lambicin kanssa. Säilöttyjä hapankirsikoita, tuorejuustoa ja smetanaa käyttämällä lopputulos on imelän sijaan hapan, ja piiraan seurana nautittu kirsikkaolut taittaa juuri sopivasti juustokakun rasvaisuutta. Ei mikään pöllömpi jälkkäri vaikkapa uudenvuoden valvojaisiin. Reseptissä käytetyn Boon Kriekin sijaan juomana kannattaa muuten käyttää mieluummin Liefmansin Cuvée-Brut- olutta, joka on maultaan hieman vähemmän makea. (Liefmansia löytyy kausituotteena Alkoista, meidän lähialkosta se oli ikävä kyllä juuri loppunut.)

aineksista riitti keskikokoisen irtopohjavuoan lisäksi myös 15cm minivuokaan

Kirsikka-juustokakku
(isoon irtopohjavuokaan)

150 g voita
35 g (3 rkl) sokeria
200 g (3,5dl) vehnäjauhoja
1 kananmuna

kirsikkapurnukka ja todella epäselvät reseptiluonnokset

400 g maustamatonta tuorejuustoa
120 g smetanaa
1 dl sokeria
3 kananmunaa
1 dl kirsikkaolutta
350 g säilöttyjä hapankirsikoita valutettuna (Löytyi marketin hedelmäsäilykkeiden hyllystä)
1 rkl perunajauhoja

Surauta voi, sokeri ja vehnäjauhot yleiskoneessa tasaiseksi muruseokseksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja painele levy voidellun irtopohjavuoan pohjiin ja reunoille. Valmista täyte vispaamalla tuorejuusto, smetana, sokeri, kananmunat ja kirsikkaolut tasaiseksi seokseksi. Sekoita hapankirsikat perunajauhon kanssa (estää liiallista "märkyyttä" valmiissa piiraassa) ja asettele ne tasaisesti piiraspohjan päälle. Kippaa lopuksi kirsikoiden päälle juustoseos. Paista piirasta 175 asteisessa uunissa noin tunnin verran. (Piiras on valmis kun sen reunat ovat kauniin vaalean ruskeita ja täyte hyytynyt niin hyvin, että sen pinta saattaa jo ruveta hieman rakoilemaan.) Anna jäähtyä kunnolla, irrota piiras vuoastaan ja nosta vielä joksikin aikaa jääkaappiin tekeytymään. Nauti jääkaappiviileänä kirsikkaisen lambic -oluen kanssa.

uusikin kamera osaa näköjään ali- ja ylivalottaa (käyttäjässähän ei ole vikaa)

2 kommenttia:

  1. Tätäkin on kokeiltava. Kriek on ihanaa, samoin paistetut juustokakut. Yhdistelmä on varmasti om nom nom.

    VastaaPoista
  2. Nuo hapankirsikat erityisesti toimivat! Voi olla, että tuoreilla ei edes pääsisi yhtä herkkuun lopputulokseen.

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!