19.3.2011

Olla gitana – mustalaispata


Ystäväni kehui kovasti hauskan kuuloista espanjalaisen kasvispadan reseptiä, ja kun sain lahjaksi kirjan josta resepti löytyy, sain vihdoin kokeiltua oliko pata kehujen arvoista. Olihan se! Tämä pata on erittäin virkistävä kasvisruoka, hauskan raikas, pehmeä ja täyteläinen yhtä aikaa. Jos käytettävissä on valmiiksi liotettuja ja keitettyjä  papuja & kikherneitä, valmistuskin sujuu vauhdikkaasti. Resepti löytyy kirjasta ”Culinaria – makujen Espanja” (Könemann, 2006) Murcialaisen kasviskeittiön esimerkkitapauksena.

sehän näyttää ihan miltä pitääkin!

Olla gitana – mustalaispata
(n. kuudelle)

150 g kuivattuja kikherneitä
150 g kuivattuja valkoisia papuja
suolaa
250 g vihreitä papuja
250 g kurpitsan hedelmälihaa kuutioina (käytin bataattia)
2 porkkanaa viipaleina
2 kiinteää päärynää kuorittuina ja paloiteltuina
2 keskikokoista perunaa kuutioina (käytin bataattia)
1 sipuli hienona silppuna
1 dl oliiviöljyä (käytin rypsiöljyä)
2 kypsää tomaattia kuorittuina ja kuutioituina (kuoriminen onnistuu kalttaamalla)
1 valkosipulinkynsi hakattuna
1 tl mietoa paprikajauhetta
muutama sahramin luotti
mustapippuria
kourallinen mintunlehtiä hienoiksi suikaleiksi leikattuna (käytin kuivattuna)

Liota kikherneitä ja valkoisia papuja kattilassa yön yli. Kaada liotusvesi pois ja täytä kattila vedellä. Lisää hieman suolaa ja kuumenna kiehuvaksi, keittele miedolla lämmöllä puoli tuntia. Sekoita joukkoon vihreät pavut, kurpitsa, porkkanat, päärynät ja perunat ja kypsennä vielä 15 minuuttia. (Käytin käyttövalmiita kikherneitä ja papuja, joten lisäsin ne sekä kuutioidut bataatit kiehumaan suoraan vihreiden papujen, porkkanoiden ja päärynöiden kanssa.)

maistuu myös uudelleenlämmitettynä

Kuullota sillä aikaa sipulit öljyssä, lisää tomaatit ja hauduta hetki. Hienonna huhmareessa valkosipuli, paprikajauhe, sahrami ja hieman suolaa. Sekoita tomaattikastikkeen joukkoon ja keitä seosta miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää kastike vihannesten joukkoon, keitä vielä 5 minuuttia, mausta suolalla ja mustapippurilla ja koristele mintunlehdillä ennen tarjoilua. (Minttu antoi ihanan raikkaan maun, eli kannattaa käyttää vaikka kuivattuna jos ei tuoreena löydy!)

2 kommenttia:

  1. Ihana pata! Hiihtolenkin jälkeen tämä olisi kyllä aivan bueno, ehkä muulloinkin.. (:

    VastaaPoista
  2. Tätähän voisi varmasti soveltaa myös uunissa hauduteltavaksi padaksi joka valmistuisi sopivasti hiihtelyn aikana!

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!