18.1.2011

Vihreä mantelikana

Minulle Latinalaisen Amerikan ruokakulttuurista tulee ihan ykkösenä mieleen maissi- tai vehnätortillat, tequila, rommi ja friteeratut marsut. (Eikä aavistustakaan mistä tuo marsujuttu on jäänyt päähäni..) Rommia lukuun ottamatta edellä mainitut ainekset eivät kuulu suosikkeihini, joten Keittiökameleontin isännöimä tammikuun ruokahaaste osoittautui minulle ihan todelliseksi haasteeksi! Olin ajatellut ottaa lisähaasteeksi isäntäblogia kunnioittavan raw-teeman, mutten sitten kuitenkaan ennättänyt perehtyä asiaan tarpeeksi. Niinpä kokeiluun päätyi omassa keittiössäni suhteellisen harvoin käytetty kana, joka sai hunnukseen ihanan vihreän mantelikastikkeen. Maistelin mantelikastiketta raakana ennen kanaliemen ja kanan lisäämistä, ja se maistui sen verran hyvälle että passaisi varmasti ihan sellaisenaan öljyyn sekoitettuna vaikkapa tofun kastikkeeksi!

lautasmatkalla Mexicoon

Seuraava resepti on rennohko tulkinta Meksikosta lähtöisin olevasta ruokalajista Pollo Verde Almendrado. Resepti löytyi (kuvittamattomasta) teoksesta ”The Book Of Latin American Cooking” (Elisabeth Lambert Ortiz, Pengquin Books 1985), ja on muokattu hieman omaan makuuni passelimmaksi. (Alkuperäisessä reseptissä käytettiin kiinankaalin sijaan romaine-salaatin sydäntä, kanaa ei ruskistettu, korianteria ja persiljaa oli saman verran ja raaka-aineiden mittasuhteet taisivat olla muutenkin hieman erilaisia. Kuka niitä pinttejä ja unsseja viitsii ruveta muuntamaan? Minä en.)

Kanaa vihreässä mantelikastikkeessa
(kolmelle)

1 rkl rypsiöljyä
3 kpl broilerin koipi-reisiä (yht. reilu 1 kg)
7dl vettä
2rkl kanafondia
keskikokoinen sipuli
2 valkosipulinkynttä
kaksi ruukkua persiljaa
ruukku korianteria
yhden suuren kiinankaalin lehden valkoinen osa
2 rkl säilöttyjä vihreitä jalapenoja (tai 1 tuore vihreä chili)
70g kuorittuja manteleita tai mantelijauhetta
2 rkl rypsiöljyä
(suolaa)
(jalapenoja koristeluun)

miedomman poltteen ystävälle sopivat jalapenot tulisten tuoreiden chilien sijaan

Kuumenna 1 rkl rypsiöljyä kannellisessa kasarissa ja ruskista siinä kana. Kaada sitten kasariin kanaliemi (vesi + fondi), peitä kannella ja anna kiehua hiljalleen n. 45 minuuttia tai kunnes tipu on kypsää (sisälämpö 75 astetta). Surauta sillä välillä kuoritut ja hienonnetut sipuli & valkosipuli, kiinankaali, persilja, korianteri, jalapenot ja mantelit mixerillä rouheaksi tahnaksi. Kun kana on kypsää, nostele kanat folion alle odottelemaan ja kaada kanaliemi talteen. Kuivaa kasari, kuumenna siinä 2 rkl rypsiöljyä ja kypsennä siinä vihreää mantelitahnaa maltillisella lämmöllä muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Lisää sitten kasariin 2,5dl kanalientä, tarvittaessa ripaus suolaa, sekä kypsennetyt kanat. Anna muhia kannen alla sen verran, että kana lämpiää kunnolla. Asettele herkku tarjoiluvatiin ja ripottele päälle vielä muutamia jalapenoja lisäpotkuja antamaan.

jalapenon polte imartelee avokadon lempeyttä ja granaattiomenan räiskyvyyttä

 Meksikolaisittain oikeaoppista olisi herkutella vihreä mantelikana sipulisen valkoisen riisin (arroz blanco), tortillojen, papujen ja guacamolen kanssa. Itse valitsin lisäkkeeksi kuitenkin herkullisista kypsistä avokadoista, raikkaista rubiininpunaisista granaattiomenan siemenistä, kirpeästä sitruunamehusta ja tulisista jalapenoista sekoitetun salaatin. Ja kyllä maistui! Vaikken lukeudu korianterin ylistäjiin, mantelikastike oli makunystyröilleni sen verran mieluista, että aion taatusti soveltaa kastiketta kasvisliemipohjaisena kasvisherkkujenkin kaveriksi.

3 kommenttia:

  1. Ihania aineksia! Näin raakailijana erityisesti toi salaatti sykähdyttää. Minulla on samainen kirja hyllyssäni ja sieltä on tullut tehtyä aikojen saatossa yhtä ja toista.

    VastaaPoista
  2. Oih, kuinka on herkullisen näköistä tätä kyllä täytyisi saada maistaa.

    VastaaPoista
  3. Tuo em. kirja on kyllä melkoisen hyvä ja laaja katsaus aiheeseen! Ja itse tykkään kun resepteissä ei ole kuvia- oma tekele näyttää aina onnistuneelta kun ei ole mihin verrata;)

    Mantelin ansiosta tuo kastike on ihan mielettömän kermaista vaikkei kermaa sisälläkään! En oikein ole ymmärtänyt käyttää mantelia kuin leivonnassa (ja tahnoissa ja jälkiruoissa), avautuu taas ihan uusi maailma kun miettii mihin kaikkiin lämpimiinkin ruokiin sitä voisi "kermana" soveltaa! Onneksi raakailijoilta ja kasviskeittiöiltä löytynee aiheesta paljon vinkkejä:)

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!