5.11.2010

Paholaisen hillo apache-chileistä


Rakastuin tuliseen ja makeaan paholaisen hilloon ensimaistamalla. Joskus vuosia sitten ko. hillo ilmestyi Rosson listalle vuohenjuustopastassa ja yritin välittömästi apinoida hilloa kotikeittiössä. Kehittelin keitoksen ikkunalaudalla itse kasvatetuista chileistä, erilaisista sipuleista, paprikoista ja tomaateista, jonka jälkeen vastaavaa hilloa on aina löytynyt jääkaapista nautittavaksi esimerkiksi erilaisten vuohenjuustoisten ja pinjansiemenisten herkkujen kanssa. Sittemmin ehkä hieman autenttisempi versio ko. hillon reseptistä löytyi Dansukkerin sivuilta. Ko. ohjeeseen ei muuta sipulia kuin valkosipulia tule, mutta teen itse edelleen hilloni hieman sipulisemmaksi. Joka vuosi hillosta tulee hieman erilaista johtuen tavastani pilkkoa pataan mitä milloinkin- välillä hillo on kirjavaa erivärisistä paprikoista, välillä sipuleita on kolmea sorttia, joskus mausteena on rosmariinia, joskus oreganoa, chili enemmän tai vähemmän paholaista ja niin edelleen. Koostumuskin vaihtelee löysemmästä hillosta kiinteämpään marmeladiin.

"keinoaurinko" ja chilit hämärässä syysillassa

Tänä kesänä kasvattelin takapihalla pieniä, koristeellisia ja helposti kasvavia apache- chilejä. Viimeiset chilit jäivät vain muutaman sentin mittaisiksi ja kypsyivät keittiön pöydälle pelastetussa ruukussa vielä ensilumenkin tultua. Pöydälle kuivumaan leikatut chilit ovat nyt jo jonkin aikaa kiusoitelleet keittiössä hääräjää, ja tänään vihdoin koitti aika keitellä uusi erä hilloa. Tällä kertaa tuli jopa punnittua kaikki käytetyt ainekset:

lämpöä!
Paholaisen hillo
(reilut 2 litraa)

1200g tomaatteja (punnittu kantoineen ja kuorineen)
500g punaisia paprikoita, puolet makeaa suippopaprikaa, puolet tavallista (punnittu ilman kantoja ja siemenkotia)
0,25dl rypsiöljyä
500g punasipulia (punnittu kuorittuna)
50g yksikyntistä valkosipulia
parikymmentä 2-4cm mittaista apache- chiliä
3rkl tomaattipyrettä
1-2dl vettä
1tl kuivattua timjamia
n.1tl mustapippuria myllystä
n.1tl suolaa
0,75dl omenaviinietikkaa
n. 250g eli 2/3 pakettia hillo-marmeladisokeria

tulista ja makeaa

Kalttaa tomaatit, eli tee kuoriin ristiviillot ja kasta hetkiseksi kiehuvaan veteen jotta kuoret irtoavat. Poista kuorien lisäksi kova kantaosa. Pilko. Pilko myös paprikat ja silppua puna- ja valkosipulit hienoksi. Hienonna chilit terävällä veitsellä tai saksilla siemenineen kaikkineen (jos et käytä hanskoja, älä missään nimessä yritä esim. laittaa piilolinssejä silmiisi samana päivänä!). Kuullota punasipulia kattilan pohjalla kuumennetussa öljyssä pari minuuttia, lisää valkosipuli ja tomaattipyre ja kuullota vielä hetki- älä anna ruskistua! Lisää sitten chili ja noin desi vettä, jatka kypsyttelyä kunnes vesi on haihtunut. Lisää sitten paprika ja tomaatti, kypsyttele hetki ja lisää sitten loppu vesi (ei välttämätöntä jos tomaatit ovat mehukkaita), timjami, suola ja mustapippuri. Keittele ilman kantta reilut puoli tuntia. Lisää sitten etikka ja hillo-marmeladisokeri, anna kiehua vielä kymmenisen minuuttia ja purkita kuumana.

Hillo säilyy hyvänä vaikka vuoden päivät jos hillopurkit ovat huolellisesti pestyjä ja steriloituja (120 asteessa uunissa 20min - kansia kannattaa keitellä kiehuvassa vedessä samaiset parikymmentä minuuttia). Kun kuuman hillon kaataa kuumiin purkkeihin ja kannet sulkee saman tien, jäähtyessään purkeista alkaa kuulua hupsua naksahtelua kun purkkeihin muodostuu vakuum. Voi sitä onnistumisen tunnetta kun olet jo unohtanut laittaneesi hillot jääkaappiin ja havahdut maiskahteleviin naksumisiin joita jääkaapista alkaa yhtäkkiä kuulua! (Purkitus onnistuu parhaiten hillolle tarkoitetulla leveäsuisella suppilolla ja siihen käteen jolla pitelee purkkeja kannattaa laittaa vaikka puhdas nahkahansikas- eivät pala sormet ja ote pysyy.)

säilykkeiden lasipurkit uusiokäyttöön!

Aivan parhautta valmis hillo tosiaan on vuohenjuuston ja paahdettujen pinjansiementen kanssa esim. pizzan päällä! Tai kanafileen päällä! Tuorepastassa! Tai pihvin höysteenä! Tai kuumien paprikoiden kanssa! Tai lämpimissä voileivissä! Tai ihan sellaisenaan chevre ja pinjansiemenet nopeasti grillivastuksen alla käytettynä.. Oi nam!

3 kommenttia:

  1. Kiitos tästä ohjeesta. Tein tätä joululahjoiksi itse kasvattamistani chileistä. On todella hyvää! Tätä tulee varmasti tehtyä myöhemminkin, vaikka omat chilit loppuivatkin jo:)

    VastaaPoista
  2. Joulun aikaan tulee muuten nopeita ja herkullisia suolapaloja paholaisen hillosta:
    leikkaa voitaikinalevyn neljään osaan, paina lasin pohjalla "kolo" jokaiseen taikinalevyyn, levittää koloon paholaisen hilloa, päälle vuohenjuustokiekko ja sen päälle vähän lisää hilloa ja pinjansiemeniä. Sitten vaan palaset uuniin 225 kunnes voitaikina näyttää valmiilta. Ihanaa!

    VastaaPoista
  3. Ihanalta kuulostaa, täytyy kokeilla kun mulla on itsellänikin muutama sata apache -chiliä kypsymäisillään parhaillaan.. :)

    VastaaPoista

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!