20.11.2010

Karitsaa oluessa

Hirvilihapullien tehtailun jäljiltä jääkaappiin oli jäänyt pullollinen hunajaista olutta ja lähikaupasta tarttui matkaan pari omituista luullista kimpaletta karitsaa. Jostain lavan/ etuselän paikkeilta leikatut lihapalaset pääsivät näin ollen kylpemään olueeseen siksi aikaa kun kotikokki keskittyi kylpemään kynttilävalaistussa saunassa jouluoluiden ja hyvän seuran kera. Lisäkkeeksi valmistui yhtä vähällä vaivalla juurespyree. Hyvin maistui!

sipulit ihanan makeana möhjönä ja liha lähes "sulanut" irti luista

Karitsaa oluessa
(kahdelle)

500g karitsan luullista etuselkää/lapaa
suolaa, mustapippuria
voita
2 keltasipulia
4 (banaani)salottisipulia
10 valkosipulin kynttä
1,5rkl hunajaa
1 pullo hunajaista lager -olutta (Laitilan Harald)

"unohda uuniin ja nauti" - slow foodia

Ruskista karitsa nopeasti pienessä määrässä voita kuumalla paistinpannulla ja hiero lihaan suolaa ja mustapippuria. Pyöräytä pannulla myös kelta- ja salottisipulit, kippaa uunipataan karitsan kanssa, huuhdo paistinpannusta oluella kaikki ihanat maut ja kaada olutkin pataan. Lisää vielä hunaja sekä valkosipulit ja nosta pata uuniin (kansi päälle). Pidin uunia ensin 225 asteessa n. 20minuuttia (jonka aikana olut alkoi kiehua) ja laskin sitten lämmön 150 asteeseen. Kahden tunnin päästä nostin kannen pois padan päältä ja käänsin lihapalat etteivät ne kuivuisi päältä. Suunnilleen kolmen ja puolin tunnin uunissa hautumisen jälkeen saunojilla oli sen verran nälkä että päätimme ruoan olevan jo valmista.

hunaja, sipulit ja olut pehmentävät mahd. villaisen maun

Karitsa syötiin juuressoseen ja hunajalla, suolalla & mustapippurilla maustetun smetanan kanssa.

Supernopea juuressose
(kahdelle)

2 pussia pakastettuja keittojuureksia (porkkana, lanttu, purjo, selleri, palsternakka)
vettä
nokare voita (jos vähäsuolaista, voi lisätä suolaa)

Keitä juurekset kypsiksi vähässä vedessä, kaada vesi pois, soseuta sauvasekoittimella ja mausta voilla.

halpaa, helppoa ja herkullista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihastuttiko? Vihastuttiko? Jätäthän jäljen käynnistäsi!